EkonomiKıbrısManşetSağlık

İnce: Nisan’da başımızı duvarlara vurmayalım

Genç İş Adamları Derneği Başkanı Muhit İnce, Özel sektörün can damarı olan turizm ve yüksek eğitim sektörünün nasıl yeniden canlandırılacağına odaklanmak gerektiğini vurguladı

GIYNIK ÖZEL-ELİF DÜLGER

Ülkemizde, COVID-19 salgınında en kötü dönemi yaşarken, diğer yandan da ekonominin nasıl ayakta tutulacağı tartışılıyor. Gözler hükümetin açıklayacağı ekonomik tedbir ve destek paketinde. Konuyla ilgili BRT’de katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Genç İş Adamları Derneği Başkanı Muhit İnce, Özel sektörün can damarı olan turizm ve yüksek eğitim sektörünün nasıl yeniden canlandırılacağına odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Pandemi ile mücadele ederken 2 -3 ay sonrasının da planlanması gerektiğini belirten İnce, “Nisan ayı geldiğinde ne yapacağımızı tartışmak yerine bu konuları şimdi tartışalım. Dünya genelinde aşılama çalışmaları bir noktaya geldi. Bizim hükümete bu konudaki çağrımız Nisan ayı geldiğinde başımızı duvarlara vurmamak için bu çalışmaları yapmaya şimdiden başlayalım” şeklinde konuştu.

Hükümetin özel sektöre ilişkin ekonomik paketle ilgili görüşlerini açıklayan GİAD başkanı Muhit İnce şöyle konuştu:

“Muhtemelen önümüzdeki iki günde vaka sayında artış olacak ve kapanma süresi uzayacak. Ekonomik paketle ilgili hükümete 10 maddelik öneriler dizisi sunduk ve Başbakanla görüştük. Kapanma süresindeki en büyük sorun işletmelerin nakit akışının durmasıdır. Kimse bu kapanmanın ne zaman biteceğini öngöremiyor.

Öngörümüz bu kapanmanın 10 şubatı da geçeceğidir. Çalışan başına verilebilecek destekler ve işveren katkı paylarıyla ilgili destekler devam etmeli. Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerinin ötelenmesi gibi taleplerimiz var. Özel sektör çalışanları ile kamu çalışanları aynı tutulmalı. Kasaya nakit girmezken, çıkışı da olmamalı. Şirketlerin sabit giderleri var.

Kapanma olduğunda özel sektöre destek olmazsa şirketler büyük sıkıntı yaşayacak.  Bankalara, diğer şirketlere ve devlete borçlar var. Ekonomik Destek Paketinde düşük faizli ve geri ödemesiz kredi ve hibeler olmalıdır. Merkez Bankası ve Kalkınma Bankası devreye konulmalıdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu