DünyaGenelManşetTürkiye

İngiliz mühendisler, Türkiye’deki yıkımı inceliyor

30 yıldır dünyanın farklı bölgelerindeki depremlerde araştırmalar yapan ekip, bulgularını Türk ekipler ve diğer yapı mühendislerinin bulgularıyla da birleştirip, daha sağlam binalar yapmanın yollarını arayacak

EEFIT ekibinin Türkiye’deki yıkımla ilgili bulgularını içeren raporu önümüzdeki haftalarda yayımlaması bekleniyor

Ekip şu ana kadar, çakıl karıştırılmış beton örnekleri de dâhil, bazı inşaatların kalitesinin düşük olduğuna dair kanıtlar topladı

YIKILAN BİNA SAYISININ FAZLALIĞI ŞAŞIRTTI…

İngiltere’den yapı ve inşaat mühendisleri, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ve sonrasındaki depremlerin neden olduğu yıkımla ilgili araştırmalara destek olmak üzere deprem bölgesine gitti. Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışan ekip jeolojik veri topluyor ve yıkılan bina sayısının neden bu kadar çok olduğuna dair değerlendirme yapmaya çalışıyor.

DÜNYANIN FARKLI BÖLGELERİNDE ARAŞTIRMA YAPTILAR…

Araştırma, Yapı Mühendisleri Enstitüsü çatısının altında bulunan Deprem Mühendisleri Saha Araştırma Ekibi (EEFIT) tarafından yürütülüyor. Hem akademisyenleri, hem de endüstriden uzmanları barındıran ekip, son 30 yıldır dünyanın farklı bölgelerindeki depremlerde araştırmalar yapıyor. Ekip bulgularını Türk ekipler ve diğer yapı mühendislerinin bulgularıyla da birleştirip, daha sağlam binalar yapmanın yollarını arayacak.

“AYAKTA KALAN BİNALARIN BAŞARISI DA ÖNEMLİ”…

Araştırma ekibinin liderlerinden, Cambridge Üniversitesi Yapılı Çevredeki Riskler Merkezi’nden Profesör Emily So, “Tek bir binaya bakmaktansa, daha geniş resmi görmek önemli. Ayakta kalabilen binaların başarısından öğreneceklerimiz de çöken binalar kadar önemli” dedi. Prof. So’ya göre çöken binaların yanında sağlam binaların da olması, bu depremden çıkarılacak derslerde kilit rol oynuyor.

BETON ÖRNEKLERİNDE NEHİR TAŞLARI BULUNDU…

Teknik incelemeler yürüten İngiliz ekibe destek veren Türk yapı mühendislerinin, hâlihazırda bazı sonuçlara ulaştığı belirtilerek, “Örneğin Adıyaman’da çöken bir binadan alınan beton örneklerinde, 6 cm boyunda taşlar bulundu. Bu taşlar yakınlardaki nehirden getirilip betona karıştırılmıştı” denildi. Prof So, “Bu durum, betonun sağlamlığında çok ciddi sorunlar yaratıyor” görüşünü paylaştı. Ekibin ayrıca binalarda kullanılan demir türlerini de incelediği de belirtilen haberde, depremlerde sadece eski binalar değil, yeni ve modern binaların da yıkıldığına işaret edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu