GenelGüney KıbrısManşet

İngiliz Üsleri’ndeki araziler değer kazandı

Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasında imzalanan “Üsler” anlaşması emlak beklentilerini tetikledi

Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasında imzalanan “Üsler” anlaşması emlak beklentilerini tetikledi

23 Mayıs’ta yürürlüğe giren anlaşma uyarınca mal sahipleri mallarını satabilecek veya geliştirebilecek

ÜS BÖLGELERİNDE ARAZİSİ OLANLAR YAŞADI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Birleşik Krallık arasında imzalanan anlaşma Dikelya ve Ağrotur Britanya Egemen Üsleri içindeki “askeri olmayan alanlarda” arazisi bulunan Kıbrıslılar için, büyük fırsatları beraberinde getirdi. 23 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma uyarınca mal sahipleri artık sıkıntıya düşmeden mal-mülklerini satabilecek veya geliştirebilecek. Askeri olmayan bölgelerdeki mülk geliştirme kısıtlamaları anlaşmayla kaldırılırken, iş ve turizm olanaklarının da artması bekleniyor. Bölgede çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün de tapulu malı olduğu biliniyor. Özellikle orta gelir grubundaki Kıbrıslılar ve deniz kenarında bir ev arayan gurbetçiler için konut ve yatırım fırsatları yaratılırken, kıyı bölgelerindeki kalkınma haritalarını değiştirebilecek ticari anlaşmalar yapılabileceği de belirtiliyor.

MÜLK DEĞERLERİ AŞAĞIYA DOĞRU İNECEK

Güney Kıbrıs’ın emlak çevreleri, Güney Kıbrıs-İngiltere anlaşmasının yatırım fırsatları sunan yeni bir gayrimenkul cebi yaratacağını söyledi. Anlaşmanın, konut fiyatlarını aşağıya çekerek orta gelirli ailelere daha fazla seçenek sunacağını anlayan emlakçılar, konut geliştiricileri için de yeni yatırım fırsatları yaratacağını vurguladı. Emlakçılar, “Gayrimenkul sektörü için büyük değişiklikleri getirecek boyutta görülmese de, bu mülkler çevre bölgelerdeki fiyatları ve kira değerlerini aşağıya çekecek gibi görülüyor” diyen emlak çevreleri, “Önceden sıfıra yakın değeri olan bu alanlar, Ormidia’dakiler, Mağusa bölgesindeki kıyı alanları gibi artık daha yüksek bir fiyat etiketi taşıyacak. Yapılaşmanın serbest olduğu alanlar, piyasaya çıkan yeni mülklerle rekabet edecek. Bu da bazı bölgelerde fiyatları aşağı çekecek” ifadelerini kullandı.

ORTA SINIF KIBRISLILAR İÇİN ALTERNATİF

Üslerdeki mülklerin, fiyatlar yükselmeye başladığında ucuza alıp daha sonra daha yüksek fiyata satmak isteyen yatırım fonlarının veya Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının da ilgisini çekeceğine işaret eden emlak danışmanı Alecos Vilanos, şöyle devam etti: “Üsler bölgesi kesinlikle dev kuleler veya lüks mülkler inşa etmek isteyen büyük proje geliştiricilerini çekmeyecek olsa da, konut geliştiricilerinin dikkatini çekektir. Ayrıca, ceplerinde biraz para olan orta sınıf Kıbrıslıların ev satın almak istediklerinde daha düşük fiyatlarla daha geniş seçeneklere sahip olacakları anlamına geliyor. Bu durum diğer bölgelerdeki ev fiyatları ve kiralar üzerinde de baskı oluşturabilecek.”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu