DünyaKıbrısManşetSiyaset

İngiltere Başbakanı  Liz Truss’ı anlamamız mümkün değil

Bu anlayış içinde her şeyden önce demokrasi kültürü, ahlaki ve etik değerler var. Yani bizim siyaset kurumumuz ve onun hayat verdiği  anlayış da  olmayan değerlerdir bunlar. Dolayısıyla Truss’ı anlamamız mümkün değil. Hazır parti lideri iken, ve hali hazırda ülkesinin başbakanı iken bu gücü ele geçirmişken  ne gerek vardı istifa etmesine değil mi? Ah be Truss aklını kullanamadın!

İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti…

İngiltere Başbakan Liz Truss, Downing Street’teki Başbakanlık Konutu yaptığı açıklamasında görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Makamdaki ikinci ayında partisi içindeki desteği büyük ölçüde kaybeden ve siyasi hayatını sürdürme mücadelesi veren İngiltere Başbakan Liz Truss’ın bir süredir istifa edeceği iddiası ile  gündemdeydi.

Liz Truss bugün öğle saatlerinde Downing Street’teki Başbakanlık Konutu önünde bir konuşma yaptı. Truss, konuşmasında geçen ayki mini bütçenin ardından İngiltere’yi saran ekonomik kaosa atıfta bulundu. Truss, 45 günlük görevinin ardından istifa ettiğini açıkladı.

Elbette bu bir anlayış meselesi.

Bu anlayış içinde her şeyden önce demokrasi kültürü, ahlaki ve etik değerler var. Yani bizim siyaset kurumumuz ve onun hayat verdiği  anlayış da  olmayan değerlerdir bunlar. Dolayısıyla Truss’ı anlamamız mümkün değil.

Hazır parti lideri iken, ve hali hazırda ülkesinin başbakanı iken bu gücü ele geçirmişken  ne gerek vardı istifa etmesine değil mi? Ah be Truss aklını kullanamadın!

Oysa biz de öyle mi?

Ama nerden bilsin Sayın Truss.

Bizim buralarda halkın takdirine mazhar olmadan bakan yapılıyorsun, adın şaibe ile anılsa da bir ehemmiyeti olmuyor.. Seçilmeden makamın garanti.

Parti başkanı ve hatta başbakan atanabiliyorsun. Partiliye, yandaşa devlet kaynaklarını kullandırıyorsun, velhasıl rant kapısı sürekli açık tutuluyor.

Ve yaratılan bu saadet zinciri içinde belli bir kesim nemalanmayı sürdürüyor.

Siyasi ahlak, etik değerler, teamüller, demokrasi gibi kelimelerin karşılığı olmayan bu coğrafyada kimse bizden İngiltere Başbakanı Truss’ı  anlamamızı beklemesin.

Nitekim anlamıyoruz, anlamayacağız!

Neden?

Çok açık yazayım.

Demokrasi kültürü yerleşmemiş.

Siyasi ahlak, evrensel değerler, etik kavramlar geliştirilmemiş.

Dünyadan kopuk, uluslararası toplumun dışında, ve uluslararası hukuka müdahil edilmeyen bu yapıda kurulan sığ düzenin hizmet ettiği odaklar maalesef bu ülkenin önünde duran en büyük engeldir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu