DünyaEkonomiManşet

İngiltere’de ev fiyatları düşüşte

Nationwide tarafından yayınlanan verilere göre, ülkenin her bölgesinde ev fiyatlarında gerileme var

Nationwide tarafından yayınlanan verilere göre, ülkenin her bölgesinde ev fiyatlarında gerileme var.

 EVLER 257 BİN POUND
Birleşik Krallık genelindeki her bölgede, ev fiyatlarının yıllık bazda düştüğü görüldü. Nationwide tarafından yayınlanan verilere göre, Eylül ayında ev fiyatlarındaki ortalama düşüş, %5.3 oranında oldu. The Guardian’ın haberinde, artan faizlerin, ülkenin her bölgesinde fiyat düşüşleri görülmesinde etkili olduğu belirtildi. Verilere göre, ortalama bir ev fiyatı, Eylül ayında 257 bin 808 pound oldu. Bu da yıllık bazda yaklaşık 14 bin 500 poundluk bir düşüş anlamına geliyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) enflasyonu kontrol altına almak için üst üste yaptığı faiz artışları, konut piyasasının da yavaşlatmıştı.

YENİ KONUTLAR DA GERİLEDİ
Ülkede satışa çıkan yeni konutların ortalama fiyatının da gerilediği bildirildi. Rightmove tarafından yapılan açıklamada, Ağustos’ta satışa çıkan yeni konutların ortalama fiyatının %1.9 azalarak 364 bin 895 sterline kadar gerilediği kaydedildi. Açıklamada, söz konusu oranın 2008 yılından bu yana en sert aylık fiyat düşüşü olduğu belirtilirken, ülkede Ağustos ayında satış anlaşması yapılan konut sayısının da %15 azaldığı bildirildi.

SALGIN ÖNCESİYLE KIYASLAMA
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Rightmove direktörlerinden Tim Bannister, Ağustos ayında satışa çıkarılan yeni konutların ortalama fiyatının halen salgın öncesine (2019 yılı Ağustos ayı) kıyasla 59 bin sterlin (%19) yüksek olduğunu belirtti. Bannister, “Satışa çıkarılan konut sayısının 2019 yılına kıyasla %10 daha düşük seviyede olması ise fiyatların daha da sert bir şekilde azalmasına engel olan temel unsurlardan biri.” ifadelerini kullandı.

KONUT KİRALARINDA %5.3 ARTIŞ
Öte yandan, Ulusal İstatistik Ofisinden (ONS) tarafından yapılan açıklamada İngiltere’de konut kiraları ise Temmuz’da yıllık bazda %5.3 yükseldiği duyurulmuştu. İngiltere’de kiralar bu dönemde %5.2, Galler’de %6.5 ve İskoçya’da %5.7 artış göstermişti. Londra, Yorkshire, West Mindlands ve Humber %5.5 ile konut fiyatlarındaki en yüksek artışın kaydedildiği bölgeler olmuştu.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu