DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

İngiltere’de fiyatları satıcılar indiriyor

Ev satışlarında yapılan indirimler, Londra ve ülkenin güneydoğu bölgelerinde daha fazla

Ev satışlarında yapılan indirimler, Londra ve ülkenin güneydoğu bölgelerinde daha fazla.


5 YILIN EN UYGUN DÖNEMİ
İngiltere’deki konut piyasası şartlarının ev almak isteyenler için son beş yıldan beridir görülen en uygun durumda geldiği vurgulandı. Ülkede yapılan son araştırmalar, piyasada uzun süredir devam eden konut eksikliğine rağmen, ev satışlarında yapılan ortalama indirim oranının, 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. Emlak sitesi Zoopla tarafından yayınlanan verilere göre, tamamlanan satışlarda yapılan ortalama indirim oranı, Kasım aynının ilk yarısında %5.5’e ulaştı.

18 BİN STERLİNLİK İNDİRİM
The Guardian konuyla ilgili haberinde, ülke genelindeki ortalama indirim miktarının 18 bin sterlin seviyesinde olduğu aktarıldı. Genel olarak 2023 yılının ilk yarısına bakıldığında, ortalama indirim oranının %3.4 seviyesinde olduğu görülüyor. Ev satışlarında yapılan indirimlerin, başkent Londra ve İngiltere’nin güneydoğu bölgelerinde daha da fazla olduğu ifade ediliyor. Habere göre, bu bölgelerde ortalama indirim oranı %6.1 seviyesine ulaştı ve bu da 25 bin sterlinlik bir indirime denk geliyor.

BOE’NİN FAİZ İNDİRİMİ
Birleşik Krallık’taki konut piyasası, dönemin Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından gerçekleştirilen mini-bütçe açıklamasının mortgage masraflarını büyük oranda yükseltmesinden beridir sürekli değişkenlik gösteriyor. Ancak, İngiltere Merkez Bankası (BoE) uzun faiz artışı serisini sona erdirmesi, mortgage masraflarındaki artışı da durdurdu. BoE’nin faizi %5.25 seviyesinde sabit tutma kararı alması sonrasında bazı mortgage anlaşmalarındaki faizlerin de %5 seviyesinin altına indi.

 SATICILARIN İNDİRİMİ
Emlak sitesi Zoopla, konut piyasası şartlarının alıcılar için 2018’den bu yana görülen en iyi durumda olduğunu açıkladı. Zoopla, satıcıların fiyatlarda indirime gitmesiyle birlikte tamamlanan satışların geçen yıla kıyasla %15 arttığını bildirdi. Satışta olan ev sayısının son 6 yılın en yüksek seviyesinde olduğu, piyasadaki 3 ve 4 yatak odalı ev arzının da güçlü bir seviyede olduğu ifade ediliyor. Buna rağmen alıcı taleplerinin, 2019’a kıyasla %13 daha düşük olduğu açıklandı. Ulusal İstatistik Ofisi Eylül’de ortalama ev fiyatının yıllık olarak %0.1 oranında düştüğünü açıklamıştı.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu