DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de konut fiyatları yakıyor

Geçtiğimiz Şubat ayında ülke çapında konut fiyatları, geçen yılın Şubat ayına kıyasla %10,8 oranında arttı

Geçtiğimiz Şubat ayında ülke çapında konut fiyatları, geçen yılın Şubat ayına kıyasla %10,8 oranında arttı

Mortgage kuruluşu Halifax’ın verilerine göre konut fiyatları Şubat’ta son 15 yılın en hızlı artışını yaşadı

ŞUBAT 2021’E GÖRE %10,8 ARTIŞ… Mortgage kuruluşu Halifax tarafından derlenen verilere göre, İngiltere’de konut fiyatları Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre %10,8 yükseldi. Böylece ülke çapındaki konut fiyatları, son 15 yılın en hızlı yükselişini gördü. Şubat ayında fiyatlar bir önceki Ocak ayına kıyasla ise %0,5 oranında arttı. Özellikle Londra’daki konut fiyatlarının 2016’dan bu yana görülen en büyük artışa ulaştığı dikkati çekti. İngiliz basınında yer alan haberlerde, fiyatların artmasında; sektördeki konut sayısının talep artışını karşılayamamasının etkili olduğu vurgulandı. Konut alıcı sayısının %16 oranında arttığı Şubat ayında satılık gayrimenkul sayısı %11 oranında artış kaydetti.

NATIONWIDE’IN RAKAMLARI DAHA FARKLI… Bu arada, İngiltere’de Nationwide Building Society tarafından derlenen verilere göre ise konut fiyatları Şubat’ta son 6 ayın en büyük artışını gösterdi ve bir önceki aya göre %1,7 yükseldi. Nationwide’tan verilen bilgilerde konut fiyatlarının Şubat ayı artış beklentisinin %0,6 oranında olduğu hatırlatıldı. Yeni yılda fiyat artışları sürerken, Ocak ayında da fiyatlar %0,8 oranında yükselmişti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde Şubat ayında konut fiyatları, Ocak ayındaki %11,2’den %12,6’ya yükseldi. Piyasa beklentisi ise fiyatların %10,7’ye gerileyeceği yönündeydi.

LONDRA’DA TALEP ARTIŞI VAR… Öte yandan, İngiltere’nin en büyük çevrimiçi emlak portalı Rightmove’un Şubat içi verilerine göre ise Londra’da pandemi nedeniyle düşen talebin toparlanıp artması tüm ülkedeki konut fiyatlarının 7 yılın en hızlı yıllık büyüme oranını yakalamasını sağladı. Rightmove Şubat’ta konut fiyatlarının Ocak ayına kıyasla %2,3, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise %9,5 yükseldiğini hesapladı. Söz konusu oran, Eylül 2014’ten bu yana görülen en büyük artış oldu. Rightmove’un verileri ayrıca, Şubat içinde piyasaya çıkan evlerin ortalama fiyatının, aylık bazda 7 bin 800 sterlin artarak 348 bin 800 sterline yükseldiğini de gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu