DünyaEkonomiManşet

İngiltere’de mortgage faizleri durmuyor

İngiltere’de son yayınlanan enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması, mortgage faizlerini daha da yükseltti.

İngiltere’de son yayınlanan enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması, mortgage faizlerini daha da yükseltti.

ENFLASYON FAİZİ KÖRÜKLÜYOR
İngiltere’de son yayınlanan enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkmasının ardından, ülke genelinde faizlerin ne kadar artacağına yönelik tahminler de yükseltildi. BBC’nin haberine göre, bu durum, mortgage masraflarının daha da yükselmesine neden oluyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), faizleri tahmin edilenden daha fazla arttırmak zorunda kalabileceğine yönelik beklentiler çoğalıyor. BBC’ye göre, piyasalar artık BoE’nin faizleri %5.5 seviyesine kadar çıkarabileceğini düşünüyor. Maliye Bakanı Jeremy Hunt enflasyonu kontrol altına alma konusunda işe yarayacaksa ekonomik gerileme riskine rağmen faiz artışını desteklediğini açıkladı.

MORTGAGE ANLAŞMALARI GERİ ÇEKİLİYOR
Bu arada, ülke genelindeki bankalar ve yapı kooperatifleri faizlerdeki yükselişin devam edeceğine yönelik endişelerin artmasıyla birlikte, son birkaç günde yaklaşık 800 mortgage anlaşmasını piyasadan çekti. The Guardian’ın haberine göre, bu durum, gelecek yılki genel seçimler için Başbakan Rishi Sunak’ı daha da zor bir duruma getirecek. Yüksek enflasyon verileri, BoE’nin bu yıl taban faizini %5’in üzerine çıkaracağına yönelik beklentileri güçlendirdi. Yeni bir mortgage anlaşması yapmak isteyenlerin, sabit faizli anlaşmalarda yüzde 5 ve üzerinde faiz oranlarıyla karşılaşabilecekleri belirtiliyor.

EV FİYATLARINDA ARTIŞ DÖNEMİ BİTİYOR
Öte yandan, kıdemli ekonomi uzmanı David Miles’a göre, ev fiyatlarında “çok büyük” artışlar görülen dönem artık bitmek üzere. Daha önce BoE Para Politikası Kurulu’nda da görev alan Miles, nüfusun yavaş artması ve borçlanma masraflarındaki değişikliklerin, yani, rekor seviyede düşük faizlerin sonunun gelmesinin, konut piyasasına yön verecek en önemli etkenler arasında olduğunu söyledi. Miles, evden çalışmanın da ev fiyatlarındaki artış ihtimalini düşüren nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Miles’a göre, Birleşik Krallık genelinde ev fiyatlarının diğer ülkelere kıyasla daha hızlı artmasının nedeni, konut arzındaki zayıflık ve reel faiz oranlarındaki düşüklük.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu