DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de perakende satışlar düştü

Enflasyon 40 yılın zirvesinde

Enflasyon 40 yılın zirvesinde

İngiltere’de enflasyon 40 yılın zirvesine çıkarken, perakende satışlar, tüketicilerin artan yaşam maliyetleri karşısında harcamalarını kısmalarının etkisiyle düşüşte.

Perakende satış hacmi mayıs ayında nisan ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Satışlar geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4,7 düştü.

Nisan ayı perakende satış artış oranı yüzde 1,4’ten yüzde 0,4’e revize edildi.

Ekonomistler ise mayıs ayında perakende satışların yıllık yüzde 4,5 ve nisan ayına göre yüzde 0,7 düşmesini bekliyordu.

Mayıs ayında otomotiv hariç tutulduğunda perakende satış hacmi bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 5,7 azaldı.

Gıda mağazalarında satışlar mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 düştü.

ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNDE

Bu arada, İngiltere’de enflasyon mayıs ayında da 40 yılın zirvesinde kalmaya devam etti. Artan enerji ve gıda maliyetlerinin etkisiyle mayıs ayında tüketici fiyat endeksi 1982 yılı Haziran ayından bu yana görülen en yüksek

Mayıs ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 yükseldi. Nisan ayında yıllık fiyat artışı yüzde 9 olmuştu.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yapılan açıklamada “Gıda fiyatlarında devam eden artışlar ve yüksek petrol fiyatları bu yıl geçen yıldan daha az artan giyim eşyası, bilgisayar oyunu fiyatlarında düşüş ile dengelenmeye çalışıldı” denildi.

Mayıs ayında enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon yıllık yüzde 5,9 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 6,2 olarak kayıtlara geçmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu