DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de sert düşüş sürüyor

Nationwide’a göre, İngiltere’de ev fiyatları son 14 yılın en keskin düşüşünü yaşadı

ORTALAMA FİYAT 260 BİN STERLİN

Konut finansman kuruluşu Nationwide’a göre, İngiltere’deki konut fiyatlarında Temmuz ayında 14 yılın en hızlı yıllık düşüşü gerçekleşti. Şirket, fiyatların yıllık bazda %3.8 oranında azaldığını ve bunun Temmuz 2009’dan bu yana yaşanan en sert düşüş olduğunu söyledi. Nationwide, ev fiyatları düşse de faiz oranlarının yüksek kalmasının, satın alınabilirlik için bir zorluk yarattığını ifade etti. İngiltere’de bir evin ortalama fiyatı, 260 bin 828 pound ile geçen yılın Ağustos ayında görülen zirvenin %4.5 altında. Ekonomist Gabriella Dickens ev fiyatlarının, gördüğü zirveden yaklaşık %8 kadar düşmesini beklediklerini söyledi.

FAİZLER 15 YILIN ZİRVESİNDE

Enflasyon ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) belirlediği faiz oranları üzerindeki belirsizlik devam ederken ev kredisi maliyetleri Temmuz ayında 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Pandemi dönemi de dahil olmak üzere son yıllarda artan ev fiyatlarında yaşanan düşüş, ilk kez ev alacak pek çok kişi tarafından memnuniyetle karşılanırken, mortgage faizlerinin zirve yapması hala ciddi sıkıntı. Nationwide, Temmuz ayındaki düşüşe rağmen, daha yüksek kredi oranlarının konut satın alınabilirliğini olumlu etkilemediğini söylüyor.

MAAŞIN %43’Ü EV BORCUNA

Nationwide’ın baş ekonomisti Robert Gardner, “Ortalama maaş kazanan ve %20’lik bir depozitosu olan tipik ilk kez mülk satın almak isteyen kişinin, %6’lık kredi oranıyla aylık ev kredisi ödemeleri; maaşlarının %43’ünü oluşturuyor” diyerek şöyle devam ediyor: “Bu, bir yıl öncesine göre %32 arttı ve uzun vadeli ortalamanın yani %29’un çok üzerinde”. Ev kredisi faizleri, BoE’nin enflasyonla mücadele için faiz artırmasıyla birlikte yükseliyor. BoE, son toplantısında da faizleri 2021’den bu yana 14’üncü kez artırarak %5’ten 5.25’e çıkarmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu