EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

İnşaat maliyetleri artıyor

KKTC’de ve TC’deki inşaat sektörü temsilcileri, TL’nin değer kaybının etkili olduğunu söylüyor

Türkiye’deki inşaat maliyet endeksi, aylık bazda %0.93, yıllık bazda %42.13 artış kaydetti

TÜRK LİRASI’NIN KAYIPLARI İNŞAATI DA ETKİLİYOR… KKTC ve Türkiye’de ekonominin en önemli sektörleri arasında yer alan inşaatta Türk Lirası’nın yüksek oranlı değer kayıplarının sıkıntısı yaşanıyor. Girdi maliyetlerinin önemli bir bölümü döviz olan sektörde maliyetler her geçen ay daha da artıyor. Türkiye’de her ay gerek resmi kurum TÜİK gerekse sektör kuruluşları maliyet endekslerini açıklarken, bu endekslerin ortak noktası sürekli artan maliyetler oldu. KKTC ise ne resmi kurumlar ne de sektör kuruluşları sistemli bir ölçüm yapmıyor. Bu konuda kamuya yansıyan tek bilgi, “döviz artı, maliyetlerimiz de arttı” şikâyetleri oluyor.

TÜİK MALİYETLERDEKİ ARTIŞA İŞARET EDİYOR… Türkiye İstatistik Kurumu, inşaat maliyet endeksi verilerine göre endeks Ağustos’ta aylık bazda %0.93, yıllık %42.13 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksi %0.83, işçilik endeksi %1.19 arttı. Yıllık bazda malzeme endeksi %51.94, işçilik endeksi %21.54 artış gösterdi. TÜİK verileri bina inşaatı maliyet endeksinin aylık %1.06, yıllık %42.97 yükseldiğini gösterirken, bina inşaatı malzeme endeksi yıllık bazda ise %53.42, işçilik endeksi %21.67 artış kaydetti. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksinde de Ağustos’ta aylık bazda %0.48 geçen yılın aynı ayına göre %39.31 yükseliş saptandı

İMSAD EYLÜL SOUÇLARINI AÇIKLADI… Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her ay yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayı sonuçlarına göre ise İnşaat Malzeme Endeksi geçen yılın aynı ayına göre %47.18, işçilik endeksi %21.03 yükseliş gösterdi. Endeks Eylül’de bir önceki aya göre 0.36 puan artışla 80.15 puana yükseldi. Alt endeksler içinde Faaliyet Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 3,2 puan artarken, Ağustos ayında sınırlı ölçüde yükselen Güven Endeksi bu kez sınırlı ölçüde geriledi. Eylül’de gerileyen bir başka endeks ise 0,4 puan düşüş saptanan Beklenti Endeksi oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu