KıbrısManşetToplum

İnşaat mühendisine deprem kısıtlaması

Türkiye'de inşaat mühendisine 'tecrübe şartı' geliyor: Yeni mühendis 4 kat yapabilecek.

Türkiye’de inşaat mühendisine ‘tecrübe şartı’ geliyor: Yeni mühendis 4 kat yapabilecek.

Deprem felaketi inşaat sektöründeki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne sermişti

Sektör temsilcilerinin vurgu yaptığı önemli noktalardan biri de yetkin mühendislik kavramı oldu

MÜHENDİSE TECRÜBE ŞARTI… Türkiye’de resmi rakamlarla 50 bin kişinin üzerinde ölüme yol açan yıkıcı depremlerin ardından alınmaya başlayan önlemler zincirinde yeni halka inşaat mühendisleri oldu. Türkiye basınına göre, yapıların güvenliği için kritik öneme sahip bu konuda yeni bir adım atılması planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapacağı düzenleme ile mühendislere tecrübe şartı getirmesi bekleniyor. Yeni düzenlemeyle yeni mezun bir inşaat mühendisi artık yüksek katlı binalara imza atamayacak.

MÜHENDİSLERDE ARANACAK KRİTERLER:
1- Yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin artı 4 kata kadar sınırlandırılacak.
2- 4 kat-8 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacak.
3- 8 kat üzeri proje için ilave olarak en az 5 yıl tecrübe şartı aranacak. Aynı zamanda bu tip yapılar için yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans yapılmış olması da gerekecek.

ŞEHİRLERE KİMLİK KAZANDIRILACAK… Düzenleme, kamunun kullanımına mahsus binaların mimari proje ve müelliflerine ilişkin kurallar da getirecek. Şehirlere kimlik kazandırılması amacıyla yapılacak bu tür binaların mimari proje müelliflerinin, kamuda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübesinin bulunması, en az 10 bin metrekare ve 4 farklı yapının proje sürecinde aktif olarak yer alması veya mimarlık ana bilim dalında doktorasının bulunması şartı aranacak. Yapılar yöresel mimariye uygun tasarlanacak ve projenin uygunluğu mimari estetik komisyonunun onayına sunulacak.

KAPALI ÇIKMA YASAĞI GELECEK… Öte yandan, yeni düzenleme ile kapalı çıkmalara (Parsel sınırları içinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde çıkma yapılması) ilave kurallar getirilecek. İçerisinde konut bulunan ve zemin artı 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılamayacak. Konut olarak kullanılan binaların zemin katındaki ticari işletmelerin kat yüksekliği 4.50 metreyi geçmeyecek. Kısa kolon oluşturulmaması, asma kat yapılamaması, binada kapalı çıkma yapılmaması şartlarının tamamının sağlanması zorunlu olacak.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu