EkonomiGenelKıbrısManşet

İnşaat ve emlakta yeni kriz kapıda!

Türkiye’de inşaat malzemelerinde %100’ü aşan artışlar, ithalatçı KKTC’de inşaat ve emlak sektörünü vuracak

KKTC’de gayrimenkul sektörü daha koronavirüs krizinin etkisinden kurtulmayı başaramadı

KKTC’DE KAPIYA DAYANAN YENİ KRİZ TEHLİKESİ… KKTC’nin lokomotif sektörleri arasında gösterilen inşaat sektörü ve paydaşı emlak sektörü, daha Mart 2020’den beridir mücadele ettiği koronavirüs (Covid-19) krizinin etkisinden kurtulamadan, Türkiye kaynaklı yeni bir krize yuvarlanabilir. İnşaat malzemelerinin çok büyük bir bölümünü ithal etmek zorunda olan sektör, Türkiye’de inşaat malzemelerine gelen astronomik zamlardan sonra alacağı tek bir çiviye dahi iki misli fiyat ödemek zorunda kalacak. Verilere göre Türkiye’de bir yıllık dönemde inşaat demiri %91, hazır beton %89, çimento %117, OSB %115, membran %59, seramik %67, alüminyum profil %62 oranında zamlandı.

YENİ PROJELERDE FİYATLAR UÇACAK… GIYNIK Property’e konuşan bazı inşaat şirketlerinin yetkilileri bir yandan artan malzeme fiyatları bir yandan sürekli değer kaybeden Türk Lirası ve bir yandan da fahiş fiyatlara çıkan taşımacılık ücretleri karşısında ne yapacağını karar kara düşündüklerini söylüyor. Yap-Satçıların elinde binlerle ifade edilen konut stoku bulunduğuna işaret eden bu yetkililer, özellikle konut stokunun tükenmesinden sonra inşa edilecek yeni projelerde konut fiyatlarının çok daha pahalı olacağını savunuyor. Aynı yetkililer ülkenin ana sektörlerinden biri olan inşaata hükümetlerin duyarsız kaldığını da vurguladı.

TÜRKİYE’DE FİYATLAR %100 ORANINDA ARTACAK… Türkiye son açıklanan inşaat maliyet endeksi artışların hız kesmediğini gösteriyor. TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksi içinde malzeme endeksi artış oranı %56.42 seviyesine yükselirken, işçilik endeksi de yıllık bazda %21.01 arttı. Söz konusu rakamları yorumlayan konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı artışlar, konut fiyatlarını bu yıl içinde %100 oranında artıracak. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar bir şekilde karlarından feragat ederek yansıtamadıkları maliyet artışlarını, artık 2021 yılında konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu