DünyaGenelManşetPolisiye – AdliSiyasetToplumTürkiye

İran, Erbil’e füze saldırılarını resmen üstlendi!

Irak'ın kuzeyindeki şehirde ABD Başkonsolosluk binasının yanı sıra birçok farklı nokta 12 balistik füzeyle hedef alındı.

Irak’ın kuzeyindeki şehirde ABD Başkonsolosluk binasının yanı sıra birçok farklı nokta 12 balistik füzeyle hedef alındı.

Füzelerin İran’dan ateşlendiği bildirilirken, İran devlet televizyonu muhabiri çok konuşulacak bir haber paylaştı. İran Devrim Muhafızları ise, gün içinde yaptığı açıklamayla füze saldırılarını üstlendi.

Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde gece yarısı 01.00 sularında arka arkaya patlama sesleri duyuldu. Kısa süre içinde, ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu binasının yakınına füzelerin düştüğü ortaya çıktı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), yurt dışından ateşlenen 12 balistik füzenin Erbil’i hedef aldığını açıkladı. ABD Erbil Başkonsolosluğu’nun yanı sıra Barzanilere ait bir televizyon kanalı binası da hedef alındı. Yerel kaynaklar, binadaki hasar nedeniyle kanalın bir süre yayınlarının kesildiğini bildiriyor.

Füze saldırısından birkaç saat sonra açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington yönetimine ait binaların herhangi bir hasar almadığını aktardı.

IKBY yetkilileri, füzelerin Erbil genelinde maddi hasara yol açtığını ve bir kişinin yaralandığını söyledi.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Erbil’de hasar görmüş binalar ve evlerin içini gösteren fotoğrafları Pazar günü dünyaya servis etti.

Saldırının duyulmasıyla en çok merak edilen soru, balistik füzelerin nereden fırlatıldığıydı. IKBY, İran’ı işaret edip füzelerin Irak’ın doğusundan ve yurt dışından ateşlendiğini belirten açıklamalar yaptı.

Bir ABD’li yetkili ise, 12 füzenin İran’dan fırlatıldığını net şekilde söyledi. Birleşmiş Milletler, Erbil’i sarsan füzeleri ‘iğrenç saldırı’ olarak tanımladı.

İran devlet televizyonunda çalışan bir muhabir ise, Erbil’i hedef alan füzelerin İsrail’e ait gizli üsleri vurduğunu ileri sürdü.

İran Devrim Muhafızları ise öğle saatlerinde yaptığı açıklamayla füze saldırılarını üstlendi. Devrim Muhafızları, Erbil’de bulunan İsrail stratejik merkezlerinin hedef alındığını ileri sürdü.

TÜRKİYE KINADI

Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinde yer verdiği resmi açıklamayla Erbil’i hedef alan saldırıları kınadı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Irak’ın Erbil şehrine bu sabah (13 Mart) balistik füzelerle yapılan saldırıları kınıyoruz. Irak’ta barış ve istikrarı bozmaya yönelik bu tip eylemler asla kabul edilemez. Türkiye, terörle mücadelesinde Irak’ın yanında yeralmaya devam edecektir.”

Irak’taki ABD üsleri, son olarak Ortadoğu’nun en korkulan ismi Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat havalimanında Amerikan insansız hava aracı tarafından öldürülmesi üzerine balistik füzelerle Ocak 2020’de hedef alınmıştı.

Tahran yönetimi saldırılarda 80 ABD askerinin öldüğünü açıklasa da söz konusu bilginin kısa sürede doğru olmadığı ortaya çıkmış, üslerdeki ABD askerlerinin beyin sarsıntıları geçirdiği kaydedilmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu