KıbrısManşetPolisiye – Adli

İş cinayetine ders niteliğinde ceza

“Ekonomik refah için üretimin esas olduğu ortadadır ancak kazanım insan yamanından değerli görülemez”


Güzelyurt’ta Mayıs ayında Narenciye Fabrikasında meydana gelen forklift kazasında Fatma Taşçı’nın ölümüne neden olan Rıdvan Güzel’in yargılandığı davanın kararına Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aksun’un sözleri damga vurdu: “İş güvenliğine önem verilmeden yapılan üretim emeğe saygısızlıktır”

TAŞÇI’NIN ÖLÜMÜNDEN SUÇLU BULUNDU

Güzelyurt’ta Mayıs ayında Narenciye Fabrikasında meydana gelen forklift kazasında 69 yaşındaki Fatma Taşçı’ya yönetimindeki forklift araçla çarparak ölümüne neden olan 25 yaşındaki Rıdvan Güzel, yargılandığı Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulundu. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Güzel, fabrika içerisinde yaya olarak yürümekte olan Fatma Taşçı’ya forkliftin önünde taşımakta olduğu binlik kasalarla çarparak ölümüne sebep olmaktan 3 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

AKSUN: SANIK KÖR SÜRÜŞ YAPTI

Ağır ceza heyetinin oybirliği ile aldığı cezalandırma kararını okuyan Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, işverenin maliyet artışını düşündüğü için birçok tedbiri görmezden gelerek fabrikayı çalıştırmasının üzücü sonuçlar yarattığını dile getirdi. Olay anını yansıtan görüntüler ve emare raporların incelenmesi neticesinde, aracın çatalının ve üst üste taşınan 3 narenciye kasasının yerden yüksekliği de dikkate alındığı zaman sanığın sürüş istikametinde önünü görmesinin mümkün olmadığını ifade eden Aksun, “Sanık adeta kör sürüş yaptı” dedi.

İKAZ LAMBASI ÇALIŞMIYORDU YÜKÜ ÇOK FAZLAYDI

Kararda, Makine Mühendisi raporunun da dikkate alındığını söyleyen Aksun, forkliftin geri geri giderken ikaz sireninin çalışmadığını, yükün 15 ile 20 cm arasında taşınması gerekirken 35 cm yükseklikte taşındığını kaydetti.  Fabrikaya ait kamera görüntülerinde yapılan incelemede, sanığın forklift ile geri geri gitmesi gerekirken öne doğru gittiğinin tespit edildiğini ifade eden Aksun, Çalışma Dairesi’nden de bununla ilgili rapor temin ettiğini kaydetti.

“KAZANIM İNSAN YAMANINDAN DEĞERLİ GÖRÜLEMEZ”

İşverenin alabileceği basit bir tedbir ile fabrikanın güney kapısının yaya girişine kapatılabileceği ve bu kazanın önlenebileceğine dikkati çeken Aksun, “Ekonomik refah için üretimin esas olduğu ortadadır ancak iş sağlığı ve güvenliğine önem verilmeden yapılan üretim emeğe saygısızlıktır ve kamu vicdanını rahatsız eder. Kazanım insan yamanından değerli görülemez” dedi.

Devrim DEMİR

Diğer Haberler

Başa dön tuşu