GenelKıbrısManşet

İş Dünyasının fazla bir beklentisi yok

TL’nin döviz karşısındaki ciddi değer kaybı, pandeminin olumsuz etkisini en ağır şekilde hisseden ülke ekonomisini, daha da içinden çıkılmaz bir hale düşürdü. KKTC yetkili makamlarının döviz kurlarına müdahale etmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken ekonomik örgütler, çaresiz şekilde bir mucize bekliyor

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, hükümetin veya KKTC Merkez Bankası’nın kura müdahale etmesinin söz konusu olmadığını, ancak ekonomi adına yapılabilecek sınırlı hamleler olduğunu belirtti. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ise kurun oldukça hareketli olduğu günlerde herkesin sakin olması, çok gerekmedikçe para birimleri arasında dönüş yapılmaması gerektiğini kaydetti. “Dövizin artışıyla ilgili ne siyasetçinin ne halkın yapabileceği bir şey yok” diyen Kamacıoğlu, bu dönemde halkın yerli ürünlere yönelmesinin elzem olduğunu dile getirdi.

ESNAF VE ÜRETİCİ DE DERTLİ! “GİDERLERİMİZ DÖVİZLE, GELİRLERİMİZ TL İLE”… Kıbrıs Türk Esnaf Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, döviz artışının bir süredir devam ettiğine işaret ederek, mevcut durumun toplumu iflasa doğru götürdüğünü söyledi. Esnaf ve zanaatkârın giderlerinin döviz, gelirlerin Türk Lirası üzerinden olduğunu belirten Kanber, dövizin etkisinin ortadan kaldırılması için ya tüm işlemlerin Türk Lirası üzerinden yapılması ya da farklı bir para birimine geçilmesi gerektiğini ifade etti. Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise üretimle ilgili tüm sektörlerin bitmiş durumda olduğunu vurguladı. “Tüm girdi maliyetlerimiz dövize endeksli ama ürettiğimiz sütü Türk Lirası ile satıyoruz” diyen Naimoğlulları, vatandaşın alım gücü düştüğü için hayvan satışı da yapılamadığını kaydetti. Naimoğulları ayrıca halkın alım gücünü belirli bir düzeyde tutabilmek için döviz kurunun bir an önce sabitlenmesi gerektiğini savundu.

“TL’NİN DEĞER KAYBINI FIRSATA ÇEVİRELİM” DİYEN DE VAR… Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, acentelerin kurdaki belirsizlikle başa çıkmakta zorlandığını dile getirdi. Tolun ayrıca, normal şartlar altında yerli para birimi döviz karşısında değer kaybettiğinde yurt dışından gelen turist sayısında artış beklendiğini ancak ülkeye sıcak para ve döviz taşıma potansiyeli olan turistlerin KKTC’ye gelişlerindeki yasal prosedürün kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdi.

EN ACI TABLO! DÖVİZ İLAÇ SEKTÖRÜNÜ DE VURDU… Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ise piyasada ciddi şekilde ilaç eksikliği yaşandığını anlattı. Yurt dışından gelen ilaçlarda güncel döviz kurunun yükseldiğini anlatan Öksüz, buna taşımacılık ve diğer maliyetler de eklenince ortaya çok yüksek fiyatlar çıktığını anlattı. Devletin bir an önce ülkede ilaç sanayisinin gelişmesi için harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Öksüz, “İlaçta başka ülkelere bağlı olmamalıyız” dedi. Öksüz ayrıca, ilaçta KDV ve stopajın geçici süreliğine kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu