EkonomiKıbrısManşetSiyaset

İşçi memnun, işveren sıkıntılı

İşveren elbette belli politikalarla korunmalı, ithal veya yerli ürünlerin eder fiyatları haksız bir kazanca dönüşmemeli ve emekçi de hak edişini günün şartlarına göre almalıdır

Bu dengeyi kurması gereken elbette devlettir. Kamu çalışanı veya özel sektörde asgari ücretle çalışan kimsenin günün koşullarına göre maaşı iyileştirilmesinden kimse rahatsızlık duymamalı.

Bu sistem içinde işveren de desteklenmeli, emek verenlerin haklarının korunup  kollanması da sağlanmalıdır.

Bugünün koşulları herkesin malumu.

İşlevini yitirmiş olan bir sistem var.

Tıkanan ve sorun çözemeyen bir yapı.

Ve haliyle bu sistem geneli kucaklamıyor.

Azınlık bir grup yaşamını refah içinde idame ettirirken, çoğunluk bir kesim de ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Peki bu adil mi?

Elbette değil.

Sen bu ülkede her şeyin dövizle geldiğini, neredeyse tüm girdilerin döviz üzerinden sağlandığını unut. Ticari alanda yaptığın faaliyetleri döviz üzerinden kurgula, fiyatlandır sonra da tüketiciye bu şekilde yansıt ve kimsenin maaşını iyileştirmeden bu şekilde devam edebileceği yanılgısına düş. Bu mümkün mü?

Değil.

Adil mi?

Değil.

O halde işveren de bunu görebilmeli.

Devlet de işverenin istihdam gücünü artıracak teşvikleri hayata geçirmelidir.

Ve fakat burada önemli olan elimize  ne kadar para geçtiği mevzusu değildir.

O paranın ne kadar mal ve hizmet alabildiğidir. Dolayısıyla  asgari ücrete yapılan artışın ne anlama geldiğini piyasadaki fiyatlara bakarak ölçmek gerekiyor. Zira burada anlamlı kılınan faaliyet alım gücünün iyileştirilmesidir.

Bu sağlanmadığı sürece asgari ücrete yapılan artışın da anlamsız kaldığını hepimiz biliyoruz. Devlet bütün bunları aynı hassasiyet içinde ele almak durumundadır.

İşveren elbette belli politikalarla korunmalı, ithal veya yerli ürünlerin eder fiyatları haksız bir kazanca dönüşmemeli ve emekçi de hak edişini günün şartlarına göre almalıdır.

Bu denklemi kurmak zor olmamalıdır.

Kaldı ki bugün döviz yukarıya doğru tırmanırken kaçınılmaz olan fiyat artışı, ya da yapılan düzenleme, döviz düşüşe geçtiği zaman da aynı hesaplar üzerinden neden ele alınıp gerekli fiyat düzenlemesi yapılmıyor?

Devlet bunu neden denetleyemiyor?

Dolayısıyla burada asgari ücret artışı ile birlikte yaşam koşulları düzeltilmiş olmuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu