DünyaGenelManşet

İspanya, 2013’te uygulamaya giren “Altın Vize” uygulamasına son veriyor

Vize uygulaması, ev satın almaları ya da yatırım yapmaları halinde yabancılara geçici veya kalıcı oturma izni verilmesini öngörüyordu Başbakan Sanchez: Konutun spekülatif bir iş değil, bir hak olduğunu güvence altına almayı hedefliyoruz

BAŞBAKAN AÇIKLADI… İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkede 2013'ten bu yana yürürlükte olan, ev satın almaları ya da yatırım yapmaları halinde yabancılara geçici veya kalıcı oturma izni verilmesini öngören Altın Vize uygulamasının kaldırılacağını açıkladı. Sanchez, Sevilla kentinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulu’nun Altın Vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik karar alacağını duyurdu.

YENİ KARARLAR AÇIKLANACAK… 2013te o dönem iktidarda olan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) tarafından başlatılan uygulamanın iptaline yönelik Konut Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun Bakanlar Kurulunda görüşüleceğini belirten Sanchez, alınacak yeni kararın kapsamı ve yürürlüğe geçme tarihiyle ilgili bilgi paylaşmadı.

KONUT FİYATLARI ARTTI… İspanya hükümeti, Altın Vize uygulamasının da etkisiyle ülkede hızla artan konut fiyatlarını kontrol altına almayı hedeflerken, Sanchez, Konutun spekülatif bir iş değil, bir hak olduğunu güvence altına almak için gerekli tedbirleri alacağız dedi.

ALTIN VİZE HANGİ DURUMLARDA VERİLDİ… Yabancı yatırımcıların kolay oturma izni almalarına olanak sağlayan Altın Vize uygulamasına, yaşadığı ekonomik krizden dolayı 2013te geçen İspanya şimdiye kadar bunu, en az 1 milyon avroluk katılım ile İspanyol şirketlerinin hisselerine yatırım yapma, İspanyada banka hesabında en az 1 milyon avro tutma, iş kurma ya da en az 500 bin avroluk gayri menkul satın alma karşılığında verdi.

İLK 5’TE HANGİ ÜLKELER VAR… İspanyada Altın Vizeden yararlananların yüzde 96sı gayri menkul alımıyla bunu gerçekleştirirken, bundan faydalanan yabancı ülke vatandaşlarının listesine bakıldığında Çin, Rusya, İran, ABD ve Venezuela ilk 5’te yer aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu