DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

İsrail ve Filistin arasında tırmanan çatışmalar endişe yaratıyor

Kıbrıs Barış Konseyi, İsrail ve Filistin arasında Gazze şeridinde yaşanan kanlı savaşı endişeyle takip ettiğini dile getirdi

Kıbrıs Barış Konseyi, İsrail ve Filistin arasında Gazze şeridinde yaşanan kanlı savaşı endişeyle takip ettiğini dile getirdi. Şimdiye kadar her iki taraftan da yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bu tür saldırıların bölgesel bir çatışmaya dönüşme tehlikesi olduğunu dile getiren Kıbrıs Barış Konseyi, bu durumun bölgesel barışı daha da büyük çıkmaza sürükleyeceği endişesini dile getirdi.

Kıbrıs Barış Konseyi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kıbrıs Barış Konseyi şimdiye kadar her iki taraftan da yüzlerce sivilin öldürüldüğü İsrail’de ve Filistin’in Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmaların ve kan dökülmesinin tırmanmasını derin endişeyle takip ediyor. Sivillere yönelik saldırılar uluslararası hukukun ağır bir şekilde ihlal edilmesidir ve kınanmalıdır. Bu tür saldırıların çatışmayı bölgesel bir çatışmaya dönüştürme tehlikesi var ve bölgede barışın daha da büyük bir çıkmaza girmesine yol açıyor.

Hamas’ın sivillere yönelik ve mahkûm edilmesi gereken kanlı saldırıları, işgal altındaki Filistin topraklarında önceki günlerde İsrail devletinin desteğiyle yerleşimcilerin yaptıkları pogromların ve kutsal mekanlara yönelik saldırıların yol açtığı kaosa misilleme olarak yapıldı. Bu saldırılar, 1968’den bu yana devam eden işgal ve Filistin topraklarında sürdürülen kolonizasyon, binlerce siyasi tutsak, ayrım duvarları ve her uygulanan şiddet ve aşağılamalarla onlarca yıldır tırmandırılan uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerini oluşturmaktadır. İsrail’in işgali nedeniyle Filistinlilerin onlarca yıldır yaşadığı çaresizliğin ve adaletsizliğin çatışmalar döngüsünün daha da tırmanmasına yol açacağı görülüyor.

Barışçıl bir çözüm bulmaya yönelinmesi hedefiyle çatışmalara son verilmesi için şu anda yapılması gereken, BM’nin derhal müdahale etmesidir. Filistin halkı ve İsrail halkı barış, güvenlik ve istikrar içinde daha güzel günleri hak ediyorlar. Filistin topraklarındaki işgale ve yerleşime son verecek, başkenti Doğu Kudüs olan ve 4 Haziran 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devletinin kurulması acil ihtiyaçtır. Filistin devletinin kurulması aynı zamanda Ortadoğu bölgesinde istikrar için de bir başlangıç olacaktır.

Kıbrıs Barış Konseyi olarak, Filistin ve İsrail halklarına dayanışma ve desteğimizi ifade ediyor, aynı zamanda bölge halklarını savaşın sonlandırılması ve Filistin sorununun çözümü için barış çağrısında bulunmaya çağırıyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu