EkonomiGenelManşetTürkiye

İstanbul, finans merkezi olmaya aday

İstanbul, İFM ile Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde (GFCI) yükselmeyi hedefliyor

İSTANBUL 90’INCI SIRADA

Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde (GFCI) 90’ıncı sırada yer alan İstanbul, bankalar etabı önceki gün açılan İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile daha sıkı rekabet için hazır hale geldi. İstanbul’un İFM ile GFCI endeksindeki sıralamasını yükseltmesi bekleniyor. İstanbul Finans merkezi, 1,3 milyon metrekare ofis alanı, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik kongre merkezi ile yurt içi ve yurt dışından birçok misafiri ağırlama kapasitesine sahip.

DOLAR ETKİSİ ÖNEMLİ

Mart 2023’te yayınlanan Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nin 33. baskısına (GFCI 33) göre, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD, doların baskın küresel rezerv para birimi olmasının da etkisiyle New York’taki dünyanın önde gelen finans merkezi de dâhil çok sayıda finans şehrine sahip. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundaki Çin’in de endekste önde gelen finans şehirleri bulunuyor.

NEW YORK LİDER

120’si ana endekste olmak üzere 130 finans merkezinin incelendiği GFCI 33 endeksinde, dünyanın en büyük iki borsasına (New York Menkul Kıymetler Borsası ve NASDAQ) ev sahipliği yapan New York birinci sırada yer alıyor. New York’u Londra takip ederken, üçüncü sırada Singapur var. Hong Kong dördüncü, inovasyon başkenti Silikon Vadisi’ne oldukça yakın olan San Francisco beşinci sırada. San Francisco’nun ardından da ilk 10 finans merkezi listesinde sırasıyla Los Angeles, Şanghay, Chicago, Boston ve Seul geliyor.

İLK ADIM 2012’DE ATILDI

2012’de ilk adımı atılan ve İstanbul Ataşehir’deki İFM’nin orta vadede bölgesel, uzun dönem içinde ise küresel lider finans merkezi olması hedefleniyor. Coğrafi olarak çok stratejik bir konumdaki İstanbul, geçmişte uzun yıllar önemli bir ticaret merkezi konumunda olmuştu. İFM’nin ticareti kolaylaştırıp ekonomik büyümeyi teşvik ederek İstanbul’un konumunu güçlendireceği kaydediliyor. Finans projesinin bankalar etabında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın ilgili birimleri faaliyete geçti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu