EkonomiGenelManşetTürkiye

İstanbul, Miami ile yarışıyor!

Konut fiyatlarının sürekli arttığı İstanbul pahalılıkta Miami ve Liverpool’u aratmıyor

KONUT PİYASASI UÇUYOR

Artan döviz kuru, inşaat maliyetleri ve taleple birlikte gün geçtikçe yükselen fiyatlar konut piyasasını altüst etti. Özellikle İstanbul, Antalya, İzmir gibi kentlerin taşı toprağı altın oldu. Bu kentler de ev fiyatları dünya metropolleri ile yarışır oldu. TC Merkez Bankası verilerine göre, İstanbul’da konut metrekare fiyatı bir yılda %226 artışla 8 bin 169 liradan 26 bin 637 liraya (1,428 dolar) yükseldi. Bu fiyatlarla İstanbul’da 3+1 ev fiyatına Liverpool, Miami gibi şehirlerde müstakil ev almak mümkün. Yerli yatırımcının rotası kira zammı sınırlaması ve krediye erişimlerin zorlaşması nedeniyle yurtdışına yöneliyor.

FİYATLAR YABANCI İÇİN ŞİŞİRİLDİ

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, İstanbul’da özellikle bazı yeni projelerde “yabancıya satma” hayaliyle şişirilmiş fiyatlar görüldüğünü belirtti. Bucak inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle yapı maliyetinin de arttığını bunun da fiyatları yaşandığını anlatırken, “İstanbul’da en ucuz bölgede bile metrekare yapı maliyeti 2 bin dolar. Bu merkeze yaklaştıkça 3-4 bin doları buluyor. Biraz yabancı satış hayali ile fiyatlar da şişiriliyor. İngiltere’de de metrekare fiyatı 3-4 bin dolar, İstanbul’da da. Talep yüksek, arz kısıtlı.”

İSTANBUL YERİNE MİAMİ

Türkiye dışına dönük gayrimenkul alım satım hizmeti veren Songül Toprak ise “Miami ucuz değil, İstanbul pahalı. Konut yatırımı yapılamayacak kadar pahalı bir şehir haline geldi” dedi. Toprak, aşırı fiyat artışlarının kiralamak için konut alan yatırımcıyı yurtdışına yönelttiğini belirtirken, şöyle devam etti: “Kira geliri de mantıklı değil. 200 bin dolara İstanbul’da alacağınız bir evi 10-15 bin TL’ye kiralarken Miami’de 1,500 dolara (27 bin TL) verebilirsiniz. Bu durumdaki birçok yerli yatırımcı İstanbul’daki evlerini satarak Miami’den ev alıyor ve dolar ile kira geliri elde edebiliyor.”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu