EkonomiGenelManşetTürkiye

İstanbul’daki boş ofislerin dönüştürülmesiyle 200 bin adet konut sağlanabileceği belirtildi

Türkiye’de gayrimenkul sektörü temsilcileri, kentin ciddi bir konut sorunu bulunduğu fikrinde.

İSTANBUL’DA OFİSLERİN %21’İ BOŞ… Türkiye’de gayrimenkul sektörü temsilcileri, İstanbul’da boş ofislerin dönüştürülmesiyle 200 bin konut arzı sağlanabileceğini belirterek, bu dönüşüm için gereken düzenlemelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield araştırmasına göre, İstanbul’da hâlihazırda A sınıfı ofis arzı 6,5 milyon metrekareye ulaşmış durumda. Bu ofislerdeki boşluk oranı yüzde 21 düzeyinde bulunuyor. Şu andaki ofis stokunun yaklaşık 1,4 milyon metrekaresi boş durumda. İnşaatı devam eden ve kısa süre içerisinde yapımı tamamlanması beklenen ofislerin toplamı ise 2,15 milyon metrekare.

 

COVİD-19 OFİSTE ÇALIŞMAYI AZALTTI… Sektör temsilcileri, COVID-19 nedeniyle evden çalışmanın artması, maliyetler sebebiyle paylaşımlı ofislere yönelim olması gibi nedenlerle İstanbul’daki boş ofislerin tamamen dolmayacağı görüşünü taşıyor. Salgın sonrası yenidünya düzeninde merkezi ve kalabalık ofislerin artık yerini paylaşımlı ve küçük ofislere bırakması beklenirken, Türkiye’de ve dünyada birçok şirket de evden veya hibrit çalışma düzenine geçmiş durumda. Bu şirketlerin neredeyse hepsi COVID-19 salgını tamamen bitse dahi mevcut çalışma sistemlerinin devam edeceğini duyurdu.

 

DEVASA PLAZALARDAN 200 BİN KONUT ÇIKAR… Söz konusu gelişmeler karşısında büyük ve devasa plazalar ve ofislerin nasıl dolacağına dair yeni öneriler de geliyor. Bu ofislerin konuta dönüştürülebileceğini belirten sektör temsilcileri, böylece İstanbul’daki konut arzında yaşanan sıkıntıya çözüm bulunabileceğini düşünüyor. İnşaatı devam eden ofislerin en az yarısının boş olması beklenirken, mevcut boşluklarla birlikte kullanılmayan ofis stokunun 2,4 milyon metrekare civarında olabileceği öngörülüyor. Sektör temsilcileri, bu ofislerin dönüşümüyle 200 bin adet konut arzı olabileceğini, böylece hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının düşebileceğini belirtiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu