DünyaEkonomiGüney KıbrısManşet

İsviçre Bankası daha beyaz yıkar!

Credit Suisse’nin kara para aklama operasyonlarının anlatıldığı “Suisse Secrets” belgelerinde Güney Kıbrıs da var

Güney Kıbrıs’a kayıtlı paravan şirketler aracılığıyla Ukrayna tarım şirketinde 100 milyon dolar sızdırıldı

İSVİÇRE TARİHİNİN EN BÜYÜK SIZINTISI… Credit Suisse, bir muhbirin 30 bine yakın müşterinin verilerini basına sızdırması sonrasında İsviçre bankacılık tarihinin en büyük skandallarından birinin merkezine oturdu. Credit Suisse’te 30 bin müşterinin 80 milyar sterline yakın para bulunduran hesaplarının detayları sızdı. Banka yaptığı açıklamada iddiaları sert bir şekilde reddetti. Sızan bilgiler Credit Suisse’in gerekli tedbirleri almadığını, uzun zamandır taahhüt ettiği halde şüpheli müşterileri ve fonları denetlemediğini gösteriyor. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) kapsamınnda paylaşılan verilere göre Credit Suisse insan kaçakçılığı yapan ya da rüşvet ile suçlanan birçok kişinin paralarını uzun yıllar muhafaza etmiş. Sızdırılan veriler, açılan hesapların büyük bir bölümünün hala aktif olduğunu gösteriyor.

“SUİSSE SECRETS” NEDİR?

Dünyanın en zengin ve en köklü bankalarından biri olan Credit Suisse bankasına yönelik bu araştırmaya “Suisse Secrets” (İsviçre Sırları) adı verildi. 39 ülkede 48 medya kuruluşundan 163 gazetecinin katıldığı araştırmada, İsviçre’nin en büyük yatırım bankalarından Credit Suisse’den sızdırılan 18 binden fazla banka hesabı bilgisi aylarca analiz edildi. İncelemede, hesap sahipleri arasında yolsuzlukla suçlanan hükümet yetkilileri, insan hakları ihlali ile suçlananlar ve kriminal sabıkası olanların da bulunduğu saptandı. Bazıları gerçek, bazıları ise tüzel kişilerden oluşan hesap sahiplerinin uyruğu ise 160’tan fazla milleti temsil ediyor.

SIZINTIDA KİMLERE AİT HESAPLAR VAR?

Bankada hesabı olan kişilerin çoğunluğunun, bankacılık bilgilerini İsviçre makamlarıyla paylaşma anlaşması bulunmayan ülkelerden olduğu dikkat çekiyor. Araştırmanın ilk verilerinde öne çıkan bazı isimler şöyle:

– Ürdün Kralı II. Abdullah,

– Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in iki oğlu,

– Pakistan istihbarat şefi General A. Abdurrahman’ın oğulları,

– Kazakistan Devlet Başkanı Cömert Tokayev,

– Nahcivan lideri Vasif Talibov’un oğulları Rıza ve Seymur Talibov,

– Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan,

– Cezayir eski Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika.

– Sırp uyuşturucu baronu Rodoljub Raduloviç

– Venezuelalı bazı hükümet yetkilileri,

– İtalyan mafya organizasyonu Ndrangheta’dan Antonio Velardo,

“GÜNEY’DE KARA PARA AKLAYAN PARAVAN ŞİRKET”

Haravgi gazetesi, “Kıbrıs’ta Paravan Şirketler Aracılığıyla Kara Para” başlıklı haberinde belgelerde Güney’in adının, “Guta ailesi Güney Kıbrıs’ta paravan şirketler aracılığıyla Ukrayna tarım şirketini en az 100 milyon dolar dolandırdı ve batmasına neden oldu” şeklinde yer aldığını yazdı. “Mriya Agro Holding”in sahiplerinin, offshore şirketleri kullanarak Ukrayna şirketinden büyük miktarda para çektiğini yazan gazete, Mriya’nın Güney Kıbrıs’a kayıtlı olduğunu ve 2014’te tasfiye edildiğini belirtti. Gazete, tasfiyecilerin, bahse konu şirketin, 12 bin dolarlık mal varlığına karşın, 2011-2013 yıllarında, Güney Kıbrıs’taki 8 paravan şirketle ilgili hisseler için 100 milyon Euro’dan fazla ödeme yaptığının saptandığını yazdı. Mriya şirketinin 8 şirketin sermayesini Britanya Virjin Adaları’na taşıdığı da bildirildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu