GenelManşetTürkiye

Kader günü 14 mayıs

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan “secim kararnamesini” imzaladı…

Türkiye’de seçmenler 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidecek

YSK, ilk turda cumhurbaşkanı seçilmezse, seçimi ikinci turunun 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verdiklerini bildirdi

ERDOĞAN AÇIKLADI…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasanın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladı. Erdoğan, Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, “Anayasamızın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladım” dedi. Bu açıklamanın hemen ardından seçimlere ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı duyuruldu.

“ZAMANI ARTIK GELDİ”…

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden oluşan Millet İttifakı da Pazartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamıştı. Erdoğan’ın seçim kararını imzalamasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kararını; “Türkiye’nin buna ihtiyacı var, seçime ihtiyacı var. Değişime ihtiyacı var. Hayırlı uğurlu olsun” sözleri ile değerlendirdi. SP lideri Temel Karamollaoğlu “Hayırlı olsun. Yaşanabilir bir Türkiye’nin zamanı artık gelmiştir!” mesajını paylaştı. HDP ise “Yeni bir yaşam kurmaya, demokrasiyi, barışı, emeği ve özgürlüğü egemen kılmaya, tarihsel değişimi yaratmaya #BizHazırız” dedi.

İKİNCİ TUR 28 MAYIS’TA…

YSK, iki seçim için tek takvim hazırlayacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir adayın, oyların salt çoğunluğunun, yani en az %50+1’inin oyunu alması gerekiyor. İlk turda hiçbir aday gerekli çoğunluğu sağlayamazsa ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılacak. İkinci turda, ilk turda en çok oyu alan iki aday yarışacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan cumhurbaşkanı seçilecek.

İTTİFAKLAR ÇOK ÖNEMLİ…

Siyasi partilerin milletvekili çıkarabilmesi için ya tek başına ülke seçim barajını geçmesi ya da bir ittifak içerisinde yer alması ve bu ittifakın toplam oyunun geçerli oylara göre belirlenmiş ülke barajını geçmesi gerekecek. Geçen yıl yapılan yasal değişiklikle ülke barajı %7’ye çekilmişti. İttifakla seçime girilmesi halinde, ittifakın toplam oylarının %7’yi geçmesi halinde, ittifak içinde yer alan siyasi partiler de barajı geçmiş sayılacak.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu