Güney KıbrısKıbrısManşet

Kadınlar barış sürecine aktif katılım istedi

CTP Kadın Örgütü ve POGO BM'den kadınların barış süreçlerine aktif katılımını talep etti

CTP Kadın Örgütü ve POGO, BM’den kadınların barış süreçlerine aktif katılımını talep etti

CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya ve POGO Kadın Hareketi Genel Sekreteri Skevi Koukouma, geçtiğimiz hafta Maria Holguin’in ekibinde yer alan Francisco Diaz ve BM İyi Niyet Misyonu yetkilisi Mari Warne-Smith ile bir görüşme gerçekleştirdi.

İki kadın örgütü, Maria Holguin’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi olarak atanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs’ta bulunduğu süre içerisinde kendisiyle bir görüşme talebinde bulunduklarını belirtti.
Aynı zamanda Holguin’in ülkesi Kolombiya’daki barış anlaşması deneyimini de göz önünde bulundurarak müzakerelerin yeniden başlaması için her türlü katkıyı gösterme çabasını desteklediklerini belirttiler.

Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için ortak mücadelede

 

Yapılan toplantıda, Kıbrıs’ın federasyon çatısı altında yeniden birleşmesi için ülkede ve yurtdışında uzun süredir yürüttükleri ortak faaliyetlere atıfta bulunan CTP Kadın Örgütü ve POGO temsilcileri, ilgili BM kararlarında öngörüldüğü gibi üzerinde mutabık kalınan çözüm çerçevesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için ortak mücadelede birleştiklerini belirtti.

Müzakere sürecinde uzun süredir devam eden çıkmazdan ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirecek anlamlı müzakerelerin yapılamamasından duydukları derin endişeyi dile getiren Derya ve Koukouma, BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararına ve BM’nin 2587 (2021) sayılı kararı temelinde kabul edilen Eylem Planına da atıfta bulundu.

Ortak Deklarasyonu sundular

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi tarafından uygulanması gereken Eylem Planı’nda yaşanan gecikmelere değinen örgüt temsilcileri, kadınların barış görüşmelerine tam, eşit ve anlamlı katılımını arttırmayı ve toplumlar arası temasları ve güven inşasını güçlendirmek için sivil toplum örgütlerine doğrudan destek ve teşvik sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusundaki tutumları hakkında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle POGO Kadın Hareketi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Kadın Örgütü olarak hazırladıkları Ortak Deklarasyonu Diaz ve Warne-Smith’e sundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu