GenelManşetTürkiye

Kahramanmaraş depreminde 15’inci gün can kaybı 41 bin 156

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi derinden sarstı. Asrın felaketinin ardından tuzla buz olan binaların enkazında başlatılan arama kurtarma çalışmaları son hızla devam ederken her geçen saat acı bilanço ağırlaşıyor. Türkiye'yi hüzne boğan 6 Şubat depremlerindeki son bilançoyu AFAD açıkladı, 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem tüm Türkiye’yi hüzne boğdu. Başta merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde büyük yıkıma neden olan çifte felakette on binlerce kişi hayatını kaybederken binlerce bina yerle bir oldu. Yaşayan vatandaşlar için umutların tükenmediği 6 Şubat depremlerinin 15’inci gününde enkaz altında arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor…

DEPREMDE ACI BİLANÇO: CAN KAYBI 41 BİNİ AŞTI

On dördüncü gününe girilen büyük felakette acı bilanço her geçen saat ağırlaşırken can kaybı maalesef 27 Aralık 1939’da meydana gelen ve 32 bin 968 kişinin hayatını kaybettiği 7,8 büyüklüğündeki Erzincan depremini geçti. Türkiye’yi hüzne boğan 6 Şubat depremlerindeki son acı bilançoyu AFAD Başkanı Yunus Sezer açıkladı. Asrın felaketinde can kaybı 41 bin 156’ya yükseldi. Sezer, Hatay’da 15 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini de aktardı.

İşte yıkıcı depremin merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye ve Kilis’te son durum…

10:11 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İller Bankası, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde ağır hasarlı bölgeler hariç, içme suyu altyapısının yüzde 98’ini onararak bölgedeki vatandaşların içme suyuna erişimini sağladı. 172 yerel yönetime ait mevcut içme suyu tesislerinin tamamında yapılan hasar tespit çalışmalarının sonucunda 79 yerel yönetime ait depo, terfi merkezi, isale hattı ve bütün sanat yapılarındaki toplam 800 arıza giderildi.

09:00 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanarak İstanbul’a getirilen 9 bin 983 hastadan 1264’ünün tedavisi kentteki çeşitli hastanelerde sürerken, 8 bin 719’u taburcu edildi.

08:45 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına” ilişkin iddiaların yanlı olduğunu ve iyi niyetle izah edilemeyeceğini belirterek, “Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeliyle ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur.” dedi.

07.00: Deprem nedeniyle tatillerin uzatıldığı 71 ilde ikinci dönemin ilk zili bugün çaldı.

19 ŞUBAT DEPREM BÖLGESİNDE YAŞANAN SON DURUM

22:20 AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 41.020 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

15.39 AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 689 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sezer, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

12.40 Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından provokasyon paylaşımlarda bulunan 775 hesap yöneticisi tespit edildiğini duyurdu.

12.17 Bakan Akar “Hatay’a sığınmacı akını” iddialarına yalanladı

11.07 KIZILAY, MOBİL SAĞLIK ARAÇLARININ GÜNCEL KONUMLARINI PAYLAŞTI 

Kızılay, deprem bölgesinde başlattığı sağlık desteğini mobil araçlar ve mobil diş kliniği hizmetiyle sürdürüyor. Kızılay, kırsal kesimlere de gönderilen mobil sağlık araçlarının güncel listesini paylaştı.

Depremzedelerin sağlık hizmetleri alabilmeleri için gönderilen 6 mobil sağlık aracı, bölgede ilk günde 627 kişiye ulaştı. İçerisinde; muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapılabilen mobil sağlık araçlarında, deneyimli gönüllü hekimler özellikle merkezlere ulaşamayan kırsal bölgedeki hastalara ulaşarak muayenelerini yapmaya başladı. Araçlarda iki hekim, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunuyor. Araçlar, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’de gezici sağlık hizmeti veriyor.

MOBİL DİŞ KLİNİĞİ DE AFETZEDELERİN HİZMETİNDE

Mobil sağlık araçlarının yanı sıra mobil diş kliğini de hizmete sunan Kızılay, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde diş hastanelerine erişimi olamayan afetzedelere acil durumlarda hizmet veriyor. Süreç içerisinde gönüllü diş hekimlerinin katkıları ile bu hizmetin de yaygınlaştırılması planlanıyor.

Kızılay, beslenme hizmetlerinin yanı sıra yardım dağıtımları, psikososyal destek hizmetleri ve mobil sağlık araçları ile destekleyici rolünü sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürüteceği birinci basamak sağlık hizmetlerinde mobil sağlık araçları ile özellikle köylerdeki depremzede vatandaşlarımıza hizmet verecek.

Mobil sağlık araçlarının 19.02.2023 tarihli konumları şöyle; 

  • Kahramanmaraş: Piazza AVM açık alanı
  • Hatay: Millet Bahçesi
  • Adıyaman: Şambayat Köyü
  • Malatya: Botaş 13. Çadır Kenti
  • Osmaniye: Arıcaklı Köyü, İnderesi Köyü, Savranlı Köyü
  • Gaziantep: Sayburun Köyü, Altınova Köyü, Torunlar Köyü, İncegedik Köyü (Nurdağı)

01.00 Hatay’ın Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi’ndeki Kanatlı Apartmanı’nda ekiplerin arama kurtarma köpekleriyle yaptığı çalışmalar sona erdi.

00.57  “Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin yardımına koşan Arap ülkeleri, depremzedelere yönelik yardım kampanyalarını sürdürüyor.

00.09 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay’ın İskenderun ilçesinde demirleyen yolcu gemisine yerleştirilmeye başlanan depremzedeleri karşıladı.

18 ŞUBAT’TA DEPREM BÖLGELERİNDE YAŞANANLAR…

22.40 Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

16.23: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen Gaziantep’te arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

13.45: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da Kanatlı Apartmanı’nın enkazında çıkarılan yaralıların son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır” dedi.

296. SAATTE PEŞ PEŞE İNANILMAZ KURTULUŞLAR

12.00: Depremin 13. gününde Hatay’da Kanatlı Apartmanı’ndan enkazdan biri çocuk, 3 kişi daha kurtarıldı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

02.47 Irak hükümeti, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye yardım malzemesi taşıyan 26, Suriye’ye de 24 uçağın gönderildiğini açıkladı.

01.40 Suudi Arabistan’ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardım taşıyan 12. uçağının Türkiye’ye ulaştığı bildirildi.

00.45 Libya’nın başkenti Trablus’ta devrimin 12. yılı münasebetiyle düzenlenen kutlamalarda Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye’deki afetzedeler için yardım çağrısı yapıldı. Başkent Trablus’taki Şehitler Meydanı’nda düzenlenen kutlamalarda depremzedelerle dayanışma için binalara Türk bayrağı yansıtıldı.

00.14  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ihtiyaç duyulması üzerine ülkelerin ve kuruluşların Türkiye’ye 120 bin çadır taahhüt ettiği, Türkiye’nin de 102 bin çadır sipariş verdiğini belirterek, “Bunların yaklaşık 70 bini ülkemize geldi, şu anda 55 bin civarında çadır da sevkiyat için bekliyor.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu