KıbrısManşetSağlıkToplum

Kalbimiz KKTC’ye dayanmıyor!

Doktor Hasan Birtan, Kalp ve damar hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 35-40’lı yaşların altına indiğini dile getirdi

Devrim DEMİR

Doktor Hasan Birtan, Kalp ve damar hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 35-40’lı yaşların altına indiğini dile getirdi.

KALP KRİZİ RİSKİ 40’LI YAŞLARIN ALTINA İNDİ
Kuzey Kıbrıs genelinde; Kalp ve damar ameliyatlarında başı çeken Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, 2023 yılının Kasım ayına kadar 2 bin hastaya ‘anjiyo’ işlemi yapıldı, 300 açık kalp ameliyatı gerçekleştirdi. Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Hasan Birtan, Kalp ve damar hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 35-40’lı yaşların altına indiğini dile getirdi. “Yaşam tarzı, obeziteye bağlı yeme bozukluğu, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı ile koroner hastalıklara neden oluyor” diyen Birtan, “Kalp krizi oranları erken yaşlara düştü. Pandemi ve ekonomik kriz ikinci bir etken oldu. Kalp hastalıkları 35 40’lı yaşlara indi ve bu yaş oranı her geçen yıl düşüş göstermekte” şeklinde konuştu.

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ
Dünya genelinde yılda 20 milyona yakın insanın ‘kalp’ hastalığı yüzünden hayatını kaybettiğini ve bu rakamın 30 milyona yaklaşacağına dikkat çeken Birtan, ülkemizde kalp ve damar hastalıklarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda açık kalp ameliyatlarının yılda 50 ile 60 arasında olduğunu ancak hızlı bir artışla beraber ameliyat sayılarının 300’e kadar yükseldiğini ifade eden Birtan, “Ülkemizde ne yazık nüfus hala bilinmiyor ancak hastaneye başvuran kişi sayısı rakamların ürkütücülüğünü açıklayabiliyor” dedi.

“HASTANEYE BAŞVURMAKTAN KORKMAYIN”
Ülke ekonomisinin durumunu da eleştiren Birtan, ekonomik sorunların ciddi sağlık sorunları getireceğini, zararın da bundan doğacağını ifade etti. Doktor Birtan, özellikle kronik hastalığı ve kalp hastalığı bulunan hasta profillerinin kesinlikle rutin kontrollerini yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Birtan, “Hastalar düzenli ilaçlarını alsınlar ve kontrollerini yaptırsınlar. Hastanemiz topluma hizmet veren temiz ve düzenli bir hastanedir” dedi.

ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ
Son 1 yıl içerisinde ‘kalp’ nakli operasyonu gerçekleşmediğini ifade eden Doktor Hasan Birtan, ‘organ bağışının’ önemine vurgu yaptı. Toplumun yeterli şekilde bilinçlendirilmediğini kaydeden Birtan, organ bağışının ülkede yeteri derecede anlatılmadığını kaydetti. Nakil bekleyen hastaların olduğunu ve son 1 yıldır kalp naklinin yapılmadığını anlatan Birtan, toplumu duyarlı olmaya çağırdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu