EğitimKıbrısManşet

Kalkınma için eğitim ve planlama

Örtülü ödenek harcamalarından kaynak yaratılmalı ve toplumsal projelerle ülkemizde en temel sorunlardan olan aidiyet duygusunu pozitif yönde artırılmalıdır

Bilgi paylaştıkça anlamlı olur ve artarak değer bulur. Toplumsal sorumluluk amacıyla eğitim ve iş hayatımdaki tecrübe ve araştırmalarımın sonuçlarını siz değerli okuyucularla paylaşma kararı alarak her hafta sizlerle buluşacağız. Toplumsal gelişime katkı sağlamayı hedeflemekteyim.

Güçlü bir eğitim sistemi ile gençlerimizi yarınlara umut ile taşıyacak eğitim planlamasının ve ekonomiye katkısının önemi üzerinde duracağım. “Üretim odaklı KKTC için eğitim ve ekonomik kalkınmayla ilişkisinin” önemi üzerinde yazılarımı hazırlayacağım “Üretim” kavramını bilgi, ürün, proje ve yenilik olarak tanımlanabilir.

Literatür tanımına göre “İnsan kaynağının niteliği, kurumlar arası ekonomik ilişkileri, toplumsal gelişmeyi, kalkınmayı ve diğer tüm toplumsal sistemlerin işleyiş yönünü belirlenmesinde önemlidir”. Peki, ülkemizde insan kaynağı ne kadar verimli kullanılıyor?

Yapılan araştırmalar temelinde; eğitim ile ekonomik gelişme ve kalkınma arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu kabul etmekteyiz. Bu durum hem bireysel hem de toplumsal olarak düşünülebilir. KKTC’nin kalkınması için kaynak ve teknoloji transferi yanında, öncelikle yeterli sayıda iyi yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır. İşgücündeki insan kaynağının özelliklerini arttırmak, işgücü üretkenliği ve gelir seviyesinde yatay olarak toplumun geneline daha yüksek bir denge olarak geri dönmesi sağlanmalıdır. Yani toplumsal kabul gören politikalar ile halkın yaşamına katma değer sağlanmalıdır. Kısaca toplumsal aidiyet duygumuzu artırmaya ihtiyaç vardır.

Bu nedenle ekonomistler, eğitime daha fazla kaynak ayrılmasının zorunluluğuna dikkat çekmişlerdir. Bu durum ülkemizde tersine dönmüş ve eğitime ayrılan bütçe azalmıştır. Merak ettiğim eğitim bütçesi belirlenirken hangi kriterlere göre belirlenmektedir.

Yıllardır üretmek kalkınmanın temeli cümlesini birçok hükümet programında okuyoruz ve gelişmiş ülkeler örnek gösterilmektedir.  Peki, gelişmiş ülkeler ne yapıyor! Bugünün gelişmiş ülkelerinden olan Güney Kore, Almanya, Japonya ve İngiltere insan kaynaklarını tam ve etkin verimlilik temelinde değerlendirdikleri için öne geçmişlerdir.

KKTC ekonomisine verimlilik performansı açısından bakıldığında eğitimin etki katsayısı çok düşüktür. Bunun birçok nedeni olmakla beraber öne çıkan sorun; devlet ve özel kurumlar arası işbirliğinde eğitim planlamasının etkin yapılamadığı ve eğitimdeki teknoloji verimlilik seviyesinin düşük olmasıdır. Bunun sonucunda ekonomide üretim ve tasarruf da düşük kalmakta, gelir azalmakta, yatırımlar gerilemekte ve sonuçta üretim de düşmektedir. Üreten değil tüketen toplum olma yönüne gidilmektedir.

Bugün ülkemizin en temel sorunu olan verimliliği düşük istihdam, daralan meslek faaliyet alanları ve yüksek işsizlik de bu verimsizliğin sonucudur. O halde ne yapılmalı? Yapılacak iş, verimsizliğin nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Ülkemizde büyük bir insan kaynağı potansiyeli bulunmaktadır.

Önerim: 1) Bakanlıklar arası koordinasyon ve araştırma-geliştirme kurumu kurulması veya düzenlenme yapılabilir. Tabii ki siyasi kaygı olmadan çalışılması esas olmalıdır. 2) Toplumsal sözleşme hazırlamak.
Örtülü ödenek harcamalarından kaynak yaratılmalı ve toplumsal projelerle ülkemizde en temel sorunlardan olan aidiyet duygusunu pozitif yönde artırılmalıdır.

Hep birlikte daha üretken bir KKTC için doğru eğitim planlaması.

Yorumlarınız için: [email protected]

Diğer Haberler

Başa dön tuşu