EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumYaşam

Kamacığolu: Yerli üretim ve ihracat en önemli çıkış noktası

KTSO Başkanı Kamacıoğlu TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesinin KKTC ekonomisini de zorladığını belirterek tek çıkış noktasının üretime dayalı bir ekonomik model olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesinin KKTC ekonomisini de zorladığını belirterek tek çıkış noktasının üretime dayalı bir ekonomik model olduğunu belirtti.

2022 yılını Sanayi Odası olarak ‘İhracat Yılı’ ilan ettiklerini belirten Kamacıoğlu, “Yerli üretim ve ihracat bu konudaki en önemli çıkış noktamızdır” dedi.

YERLİ ÜRETİM VE YERLİ ÜRETİME OLAN İLGİ ARTMALI

TL’nin döviz karşında değer kaybetmesine yönelik KKTC ‘nin müdahale şansı olmadığını belirten Kamacıoğlu,  “TL’nin döviz karşındaki durumu ile ilgili KKTC’nin herhangi bir müdahale yapma şansı yoktur. Biz tamamen TC Merkez Bankası üzerinden bu işi yürütüyoruz müdahale etme şansımız yok ama ne yapabiliriz? Yaklaşık bir yıl süre içerisinde yüzde 25 civarında döviz artışı yaşadık. Bunun yerli ürerime yansıması yüzde 11 civarında bu tip konulardan az etkilenmemiz için mutlaka yerli üretimi ve yerli üretime olan ilginin artması gerekiyor. Aksi taktirde ithalata dayalı bir yaşam tarzı sürdürmeye devam ettiğimiz sürece bu tip sıkıntıları sürekli yaşayacağız” dedi.

TL İLE DAHA DOĞRU NASIL YAŞAMAMIZ GEREKTİĞİNİ TARTIŞMALIYIZ

TL dışında bir para biriminin kullanılmasının doğru olmayacağını savunan Kamacıoğlu, “KKTC’nin tüm mali yardımlarını TC’den yapıldığını düşünürsek farklı bir para birimine geçmek etik olarak doğru bir yaklaşım değildir kincisi bunun bize bir katkısı olmayacağı düşüncesindeyim. Biz şu anda burada farklı bir para birimi de kullansak Türkiye’den gelen yardımlar TL üzerinden olduğunda ne değişecek? Bir şey değişmez daha zorlaştırırız. Bununla daha doğru nasıl yaşamamız gerektiğini tartışmamız gerekir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN AYAKTA KALABİLMESİNİN YEGANE SEBEBİ ÜRETİM”

“Yerli ürün ve yerli üretime önem verip onları tüketmeye çalışmamız gerekiyor.  Daha fazla yerli üretim yapmamız gerekiyor bu bizi ilerleyen günlerde daha farklı noktaya getirecektir” ifadelerine yer veren Kamacıoğlu, “Şu anda Türkiye’deki insanların ayakta kalmasının yegane sebebi üretimlerin çok daha fazla olması ve ihracatın olması dengeliyor. Bizim de ihracatımızı arttırmamız gerekiyor Sanayi Odası olarak 2022 yılını İhracat yılı ilan ettik.  İthalat ihracat oranımız yüzde 5’lerden 8’lere çıktı. Biz bu oranları yüzde 40’lara çıkarabiliriz. Güney Kıbrıs başardı biz de başarabiliriz. Yerli üretim ve ihracat bu konudaki en önemli çıkış noktamızdır” ifadelerini kullandı.

KTSO Başkanı Ali Kamacığolu şunları dile getirdi:

“TL’nin döviz karşındaki durumu ile ilgili KKTC’nin herhangi bir müdahale yapma şansı yoktur. Biz tamamen TC Merkez Bankası üzerinden bu işi yürütüyoruz müdahale etme şansımız yok.

Bu tip konulardan az etkilenmemiz için mutlaka yerli üretimi ve yerli üretime olan ilginin artması gerekiyor. Aksi taktirde ithalata dayalı bir yaşam tarzı sürdürmeye devam ettiğimiz sürece bu tip sıkıntıları sürekli yaşayacağız.

KKTC’nin tüm mali yardımlarını TC’den yapıldığını düşünürsek farklı bir para birimine geçmek etik olarak doğru bir yaklaşım değildir kincisi bunun bize bir katkısı olmayacağı düşüncesindeyim. Biz şu anda burada farklı bir para birimi de kullansak Türkiye’den gelen yardımlar TL üzerinden olduğunda ne değişecek?

Şu anda Türkiye’deki insanların ayakta kalmasının yegane sebebi üretimlerin çok daha fazla olması ve ihracatın olması dengeliyor. Bizim de ihracatımızı arttırmamız gerekiyor Sanayi Odası olarak 2022 yılını İhracat yılı ilan ettik.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu