EkonomiGenelKıbrısManşet

Kamu ihaleleri boykot edilecek

İnşaat Müteahhitleri Birliği “Kamu İhale Yasası” kapsamındaki işlere teklif verilmemesi yönünde görüş birliğine vardı

İnşaat Müteahhitleri Birliği “Kamu İhale Yasası” kapsamındaki işlere teklif verilmemesi yönünde görüş birliğine vardı

Yapı İşleri Birim Fiyat listesi en son 30 Kasım 2021 yayınlanırken, birlik, mağduriyet yaratan listenin güncellenmesini istiyor

İNŞAAT BİRİM FİYATLARI UÇTU… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) “Kamu İhale Yasası” kapsamındaki işlere teklif verilmemesi yönünde görüş birliğine vardı. KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer yaptığı açıklamada, PİD Yapı İşleri Birim Fiyat listesinin en son 30 Kasım 2021’de yayınlandığını hatırlattı. Ancak, birliğin yaptığı 4 Mart 2022 tarihli birim fiyat çalışmasına göre bazı kalemlerde inanılmaz artışlar görüldüğünü kaydeden Gürcafer, “İki tarih arasında tüketici fiyatlarında %291, çalışanların asgari ücret yatırımlarında %41, akaryakıtta %62, dövizde %11, elektrikte %175, alüminyumda %40, ısı yalıtım malzemelerinde %55, betonarme malzeme işlerinde %64 artış olduğu ve rakamların sürekli değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir” dedi.

DERİN EKONOMİK KRİZ… Gürcafer, Başbakan Faiz Sucuoğlu ile yapılan görüşmelerde, dövizdeki tırmanış dikkate alınarak, müteahhitlerin korunabilmesine yönelik fiyat farkı uygulamasının gerçekleşeceği ve ihale teknik şartnamelerinde belirtileceği sözü alınmasına rağmen hali hazırda çıkılan ihalelerde bunun gereğinin yapılmadığını vurguladı. Gürcafer, birim fiyat listelerinin güncellenmeyerek, mağduriyetin sürekli hale geldiğine de işaret etti. İnşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte derin ekonomik kriz içerisinden geçtiğini ifade eden Cafer Gürcafer, kontrol edilemeyen piyasaların, sektörü çalışamaz, iş yapamaz, teklif hazırlayamaz durumda bıraktığını kaydetti.

150 BİN TL’YE SİSTEM ALINDI YASA YOK… “Türkiye, kamu ihalelerinde enflasyon kaynaklı oluşan fiyat farklarını ihaleye giren firmalara ödüyor. Olması gereken de bu. Eskiden bu sistem bizde de vardı ancak kaldırıldı” diyen Gürcafer, “Türkiye’deki sistemi komple bize entegre etmek için 150 bin TL para ödeyerek Türkiye’den sistem satın aldık. Bu sistem fiyat farkının nasıl belirlendiğini, kalite kontrolü her şeyi içerisinde barındırıyor. Bu sistemle bu sorunu kökünden çözebiliriz. Ancak yine geldik bizdeki yasama- yürütme engeline takıldık. Sistem hazır, uygulamaya girmesi için yasa gerekiyor. Yani Meclis çalışmalı. Olmadı. Sistem bekliyor, yasa yok.”

TEK DERTLERİ TC’YE YARANMAK! Bazı üst düzey bürokratların bu koşullar karşısında umursamaz bir duruş sergilediğini de iddia eden Gürcafer, bunun kabul edilebilecek bir seçenek olmadığını belirtti. Gürcafer, sürekli aynı hataların yapılmasının sebebinin kemikleşmiş bürokrat yapısından kaynaklandığını vurguladı. Ülkede yaşanan sorunların çözümü noktasında adım attıklarında bürokratlardan “Türkiye’den heyet gelecek sorun çözülecek” yanıtını aldıklarını dile getiren Gürcafer, “siz neden çözemiyorsunuz” diye sordu. Birçok bürokratın tek derdinin Türkiye’ye yaranmak olduğunu savunan Gürcafer, “Türkiye’nin memuru gibi davranıyorlar” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu