EkonomiGenelKıbrısManşet

Kamu ihalelerine boykot sürecek!

İnşaat Müteahhitleri Birliği, “Kamu İhale Yasası kapsamındaki işlere teklif vermeme” kararını yeniledi

İnşaat Müteahhitleri Birliği, “Kamu İhale Yasası kapsamındaki işlere teklif vermeme” kararını yeniledi

Kamu ihalelerine katılan müteahhitler Yapı İşleri Birim Fiyat Listesi’nin güncellenmesini istiyor

BOYKOTA DEVAM KARARI… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) “Kamu İhale Yasası” kapsamındaki işlere teklif verilmemesi yönündeki boykotun sürdürüleceğini bildirdi. KTİMB’den yapılan açıklamada, kamu ihalelerine katılan müteahhitlerin KTİMB Merkez Binası’nda, Şevket Abohorlu Konferans Salonu’nda, Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile durum değerlendirmesi toplantısı yaptığı ifade edilerek, toplantı sonucunda; 17 Mart 2022 tarihinde kamu ihalelerinde başlatılmış olan boykot kararının devam ettirilmesi yönünde karar alındığı kaydedildi. Birlik, dövizdeki tırmanış dikkate alınarak, müteahhitlerin korunabilmesine yönelik fiyat farkı uygulamasının gerçekleşeceği ve ihale teknik şartnamelerinde belirtileceği sözü alınmasına bunun yapılmadığından şikâyet ediyor.

YAPI İŞLERİ BİRİM FİYAT LİSTESİ… İnşaat müteahhitleri geçtiğimiz Mart ayında Planlama İnşaat Dairesi, Yapı İşleri Birim Fiyat Listesi’nin güncellenmesi çağrısında bulunarak, listenin günümüzdeki fiyat artışlarının çok altında kaldığına dikkati çekmişti. KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer yaptığı açıklamada, PİD Yapı İşleri Birim Fiyat listesinin en son 30 Kasım 2021’de yayınlandığını hatırlatırken, birliğin 4 Mart 2022 tarihinde yaptığı birim fiyat çalışmasına göre bazı kalemlerde inanılmaz artışlar görüldüğüne işaret etmişti. Gürcafer’in verdiği bilgilere göre, 30 Kasım-4 Mart arasındaki dönemde tüketici fiyatlarında %291, çalışanların asgari ücret yatırımlarında %41, akaryakıtta %62, dövizde %11, elektrikte %175, alüminyumda %40, ısı yalıtım malzemelerinde %55, betonarme malzeme işlerinde %64 artışlar yaşandı.

TÜRKİYE’DE FİYAT FARKLARI ÖDENİYOR… İnşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte derin ekonomik kriz içerisinden geçtiğine işaret eden müteahhitler, kontrol edilemeyen piyasaların, sektörü çalışamaz, iş yapamaz, teklif hazırlayamaz durumda bıraktığını bildirdi. Türkiye’nin, kamu ihalelerinde enflasyon kaynaklı oluşan fiyat farklarını ihaleye giren firmalara ödediğini hatırlatan müteahhitler, KKTC’de de var olan bu uygulamanın kaldırıldığını hatırlattı. Cafer Gürcafer, Mart ayında bu konuda yaptığı açıklamada, şunları söylemişti. “Türkiye’deki sistemi komple bize entegre etmek için 150 bin TL para ödeyerek Türkiye’den sistem aldık. Bu sistem fiyat farkının nasıl belirlendiğini, kalite kontrolü dâhil her şeyi içerisinde barındırıyor. Bu sistemle bu sorunu kökünden çözebiliriz. Ancak yine geldik bizdeki yasama-yürütme engeline takıldık. Sistem hazır, uygulamaya girmesi için yasa gerekiyor, yasa yok.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu