EkonomiGenelKıbrısManşet

Kamu maaşları yüzde 22.98 artacak!

Nisan ayı hayat pahalılığı %5.92 oldu, maaş artışları netleşti

ARTUN ÇAĞA

Nisan ayı hayat pahalılığı %5.92 oldu, maaş artışları netleşti

Hayat pahalılığında Ocak-Nisan arasındaki saptanan %22.98’lik artış, Mayıs ayında kamu maaşlarına yansıtılacak

Başbakan Ünal Üstel, aynı oranın asgari ücrete yansıtılacağını söylerken, “masa” henüz toplantıya çağrılmadı

ASGARİ ÜCRET BEKLENİYOR

KKTC İstatistik Kurumu, Nisan ayı “hayat pahalılığı” oranlarını açıkladı. Verilen rakamlara göre, Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde (Tüketici enflasyonu), bir önceki aya göre %5.92; bir önceki yılın Aralık ayına göre %22.98; bir önceki yılın aynı ayına göre ise %95.60 değişim oldu. Ocak-Nisan arasındaki periyotta resmi olarak belirlenen %22.98 oranındaki artış, “hazırlanan yasa” gereği Mayıs ayı itibarıyla kamudan maaş çekenlere yansıtılacak. Asgari ücretin geleceği ise hala meçhul. Başbakan Ünal Üstel, geçtiğimiz günlerde saptanacak 4 aylık hayat pahalılığı oranının asgari ücrete de yansıtılacağını açıklamıştı. Ancak, Nisan sonuna yetişmesi için Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun bugünlerde toplanması gerekiyor.

ENFLASYON ‘38’AYDIR ARTIYOR

İstatistik Kurumu’nun verilerine göre “enflasyonun aralıksız rekor artış serisi” sürüyor. Açıklanan resmi rakamlar, ülkedeki enflasyonun aralıksız aylık artış serisinin 38 aya çıktığını gösteriyor. Mart 2020 ile Nisan 2024 arasındaki 49 aylık dönemde ise sadece Nisan 2020 (%-0.23) ile Şubat 2021 (%-0.02) düştüğü iddia edilen enflasyon geriye kalan 47 ayda sürekli artmaya devam etti. Bir önceki aya göre, TÜFE’de kapsanan 483 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 90 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ANA HARCAMA GRUPLARI

Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış %19.48 ile eğlence ve kültür ana grubunda oldu. Lokanta ve otellerde %16; haberleşmede %16; eğitimde %13; alkollü içecekler ve tütünde %10; sağlıkta %9; çeşitli mal ve hizmetlerde %4; ulaştırmada %3; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde %2; giyim ve ayakkabıda %2; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda %1 artış; gıda ve alkolsüz içeceklerde %2 azalış gerçekleşti.

Diğer Haberler