GenelKıbrısManşetSağlık

“Kanseri yenmek için”

1 yıllık aradan sonra geleneksel Orkide Yürüyüşü yine coşkulu bir katılımla gerçekleşti.

1 yıllık aradan sonra geleneksel Orkide Yürüyüşü yine coşkulu bir katılımla gerçekleşti.

Kanser Araştırma Vakfı’nın (KAV) bu yıl ilk kez CENGO-V Vakfı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği 19. Orkide Yürüyüşü, 10 Nisan Pazar günü (bugün) Bufavento – Taşkent Piknik Alanı arasındaki 9 km.’lik parkurda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleşti. “Kanseri yenmek için” sloganıyla gerçekleşen yürüyüş Telsim’in ana sponsorluğunun yanı sıra Dima Discount, Bigibox, Girne Con Kahve ve Play FM desteği ile yapıldı.

Pandemi koşullarından dolayı geçen yıl dijital ortamda ve bireysel yapılan yürüyüş bu yıl binlerce kişinin katılımıyla coşkulu ve yoğun geçti.

Saat 10:00’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “start vermesiyle başlayan yürüyüşün başlangıç noktasında sırasıyla; KAV Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, CENGO-V Vakfı Başkanı Özge Özbekoğlu, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinliğin bitiş noktasında da Telsim Genel Müdürü Cenk Alper birer konuşma yaptı.

Konuşmasına, yürüyüş çantaları içerisindeki 2 broşüre dikkat çekerek başlayan Kanser Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, “bu broşürlerin birisi Kanser Araştırma Vakfı’nın ilerleme raporu çünkü biz ısrarla halkımıza ne yapıyoruz ne elde ettik her yıl dönüp söylemek isteriz, lütfen bunu alın, okuyun, paylaşın. Diğer broşürümüz ise CENGO-V’nin çalışmalarını anlatan, ona da lütfen dikkatle bakın” vurgusu yaptı. Prof. Dr. Camgöz sözlerini; “hepinize kişi olarak, grup olarak şahsım olarak vakfımız olarak, genç bilim adamları olarak, hastalarımız olarak teşekkür etmek istiyorum. Ancak bu birlik ve beraberlikle kanseri önleyebileceğimize ve kansere karşı farkındalık yaratabileceğimize inanıyoruz” diyerek tamamladı.

CENGO-V Vakfı Başkanı Özge Özbekoğlu ise konuşmasına Süleyman Cengiz Eminoğlu Vakfı ve çalışmaları hakkında bilgi vererek başladı. Özbekoğlu, CENGO-V Vakfı’nın 2020 yılında kurulduğunu ve o tarihten itibaren çocuklar ve gençler için çalıştıklarını vurguladı. Sözlerini; “sosyal, kültürel, sportif birçok aktivite yaptık, onların bilgi ve becerilerinin artması için projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz” diyerek sürdüren Özbekoğlu, konuşmasında KAV ile olan işbirliklerine de değindi. CENGO-V Vakfı Başkanı Özge Özbekoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “KAV ile müthiş bir protokol imzaladık. O yüzden buradayız. Kanseri yenmek için, bu bilimsel çalışmalara destek vermek için buradayız. KAV ile CENGO-V’ nin bu eğitim protokolü ile 4 yıl boyunca Cengo’nun da rahatsızlığı olduğu bu nöroblastomi kanserine çok güzel çalışmaları olan Mustafa Bey ve üniversitenin çalışmalarına destek olacağız”. Özbekoğlu sözlerini, yürüyüşe katılanlara teşekkür ederek ve yürüyüş esnasında güvenlik önlemlerinin alınması ve özellikle çocuklara dikkat edilmesi uyarısıyla tamamladı.

Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ise yaptığı konuşmada; “Telsim olarak bu uzun mücadelenin sembolü olan Orkide Yürüyüşünde KAV’a destek vermek ve KAV ile birlikte bu yürüyüşü gerçekleştirmek bizler için büyük önem taşıyor” dedi. Tanpınar sözlerini; “Pandemi sonrası inanılmaz keyifli bir günde ve kalabalıkla birlikteyiz ve çok güzel bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. ‘Kanseri hep birlikte yeneceğiz’ mottosuyla her yıl yola çıktık. KAV’la birlikte bu yolculuğu yapıyorduk. Sinerji her geçen gün daha da büyüyor. Bu yıl 2 vakıf olduk. Belki daha sonraki yıllarda daha çok vakfı aramıza alacağız ve hep birlikte bu illetten kurtulacağız inancını taşıyacağız” diyerek sürdürdü. Bunu sadece slogan olarak söylemediğini ifade eden Fevzi Tanpınar, “bunu bilimselliğe önem vererek, bilimsel çalışmaların önünü açarak, ülkemizde bu çalışmaların da yapılabilirliğini göstermek adına bu gün bu sembol yürüyüşü yapıyoruz ve her yıl yapacağız. Kendimize iyi bakacağız, iyi besleneceğiz ve bu illetle savaşmayı sürdüreceğiz ve eninde sonunda bu illeti yeneceğiz inancını taşıyacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yürüyüşün ‘start’ını verirken yaptığı konuşmasına, KAV Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz ile 19 yıl önce Tepebaşı’ndaki yürüyüşte de beraber olduklarını vurgulayarak başladı. “Prof. Dr. Camgöz, kanser illetine karşı farkındalığın oluşturulması için İngiltere’den gelen dostlarıyla birlikte Tepebaşı’nda yürüyüş başlatmıştı. Yıllar sonra bu yürüyüşte buluşmanın memnuniyeti içerisindeyim” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süleyman Cengiz Eminoğlu Vakfı ile birlikte daha güçlü bir şekilde bu etkinliğin düzenlenmesinde ortaya konan büyük iradeyi, büyük çalışmayı kutluyorum ve herkese katıldıkları için çok teşekkür etmek istiyorum. Çok etkilendim. Gerçekten duygulandım. Çünkü ülkemizde böyle güzel organizasyonlara insanlarımızın ilgi göstermesi, katılmaları bize güven vermektedir. İngiltere’den de aramızda bulunan misafirlere hoş geldiniz demek istiyorum, kendilerine başarılar diliyorum. Farkındalığın, duyarlılığın ve kanserle ilgili Mustafa Camgöz gibi bilim adamlarının yaptıkları çalışmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Mustafa Camgöz bizim kendi kardeşimiz, arkadaşımız Londra Üniversitesi’nde benim de İngiltere’de bulunduğum yıllarda isim yapmış bir bilim adamı olarak bu çalışmaları KKTC’de; buradaki üniversitelerle de paylaşıyor. Yarın akşam da Tabipler Birliği’nde Cumhurbaşkanlığı’nın bir etkinliği olacak, kendisi konuşmacı olarak bizlerle beraber olacak, bilimdeki kanser araştırmalarındaki tespitlerini paylaşacak”. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasını, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve Telsim başta olmak üzere tüm sponsor firmalara ve katılım gösterenlere teşekkür ederek sonlandırdı.

Konuşmasını; etkinliğin bitiş noktasında yapan, Telsim Genel Müdürü Cenk Alper ise, müthiş bir ambiyans olduğuna vurgu yaparak uzun yıllardır Kanser Araştırma Vakfı’na ve Orkide Yürüyüşü’ne destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini kaydetti. Telsim Genel Müdürü Cenk Alper sözlerini; “gerçekten kalben, severek çok da güzel olan bu organizasyonda farkındalık yaratan yıllarca emek veren sevgili Mustafa Camgöz hocama da şükranlarımı sunuyorum. Hepinize katıldığınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Çok da güzel bir gün, keyfini çıkartın” diyerek noktaladı.

19. Orkide Yürüyüşü’nün bitiş noktasında katılımcılar, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine çeşitli sürprizlerle karşılaştı. Erbulut Gymnastics Academy’nin üyelerinin performansı, müzik ve dans gösterilerinin yanı sıra bilet numaralarını KAV’ın telefon numarasına SMS gönderenler arasında yapılan çekilişte kazananlara; Telsim’in yanı sıra, Rixol temizlik malzemeleri, Mr. Order’dan 250 TL.lik alışveriş çeki, Taşev Butik Otel’den 2 kişilik yarım pansiyon hediye çeki, MedBals Wellbeing Centre’dan cilt bakım ürünleri, Akay Optik Girne’den güneş gözlüğü ve Beko’dan Mikser hediye edildi.

Kanser Araştırma Vakfı’nın kansere farkındalık yaratmak ve Vakfa gelir sağlamak amacıyla ilk kez 2003 yılında organize ettiği geleneksel Orkide Yürüyüşü’ nden elde edilen gelir, önceki yıllarda olduğu gibi yine vakfın Kuzey Kıbrıs’taki kanser araştırmaları için oluşturulan fona ve bu kapsamda CENGO-V Vakfı ile ortak proje olan Nöroblastom tedavisi için yürütülen çalışmaya aktarılacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu