Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Kapalı Maraş 2021’de sıkıntı yaratacak

100 milyonlarca dolarlık gayrimenkul zenginliğine sahip hayalet kent Maraş yeni yılda baş ağrıtacak.

UBP-DP hükümet programına kentteki malları alırken, Rumlar uluslararası arenada destek arayışında.

47 YILDIR KAPALI HALDE KADERİNİ BEKLİYOR

Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, 13 Ağustos 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildikten bu yana iskâna kapatılırken, gayrimenkul zengini hayalet kentin 2021’de gerek Kıbrıs Türk tarafı, gerekse Rum tarafı için ciddi bir sıkıntı kaynağı olması bekleniyor.

8 Ekim 2020 Perşembe günü, 1.5 km’lik kıyı şeridi ve denizini halka açan KKTC yönetimi, “yeni Maraş planları” hazırlığı yaparken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi uluslararası alanda destek arayışına çıktı. 1974’te Maraş’ta 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema ve 380 bitmemiş inşaat vardı.

YENİ HÜKÜMET PROGRAMINDA YER ALDI

KKTC’nin yeni kurulan UBP-DP koalisyon hükümeti programında Maraş’a da yer verildi. Programda şu ifadeler kullanıldı. “Yurtdışı Temsilciliklerimiz uluslararası hukuku ve mülkiyet hakkını gözeterek formüle edilen Kapalı Maraş’a dair devlet politikamızı tüm çevrelere aktif bir diplomasi icra ederek izah edeceklerdir. Büyük önem verdiğimiz Kapalı Maraş açılımını aşamalı olarak ileriye götürürken uluslararası hukuka saygı göstermeye de devam edeceğiz.” Hükümet ayrıca, bu bölgeye Turizm Enformasyon Ofisi açılmasını da hedefliyor.

RUMLAR DESTEK ARAYIŞINDA

Avrupa Komisyonu’nun, Maraş’taki açılım faaliyetlerinin “tek yanlı faaliyetler olduğu” gerekçesiyle Türkiye’ye “verilecek cevap seçenekleri belgesinin yapım aşamasında olduğu” haber verildi. Rum basınına göre, Avrupalı bir yetkili, “seçenekler belgesinin (option paper) yapım aşamasında olduğunu ve Dışişleri Bakanları’nın Aralık’taki Konsey toplantısında mercek altına alınacağını” söyledi.

Türkiye’nin KKTC’deki faaliyetlerinden endişe duyduklarını söyleyen yetkili “bizim için ana mesele, Kıbrıs halkı ve Doğu Akdeniz’in iyiliği için Kıbrıs sorununun çözülmesidir.  BM bu hedefle diyaloğun yeniden başlaması için uygun adımları atacak” dedi

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu