GenelKıbrısManşetSağlık

Ve maskeli günler sona erdi

KKTC’de Mart 2020’den beri süren Covid-19’a karşı maske takma yasağı resmi olarak kalktı

KKTC’de Mart 2020’den beri süren Covid-19’a karşı maske takma yasağı resmi olarak kalktı

10 Mart 2020’deki ilk vakanın hemen sonrasında hayatımıza giren maskeleri 31 Mayıs itibarıyla çıkardık

MASKELİ GÜNLER 810 GÜN SÜRDÜ

KKTC’yi de tüm dünyadaki diğer ülkeler gibi ağır etkisi altına alan Covid-19’ün (yeni tip koronavirüs) simgesi haline gelen “maskeli yaşam” bugün itibarıyla “resmi” olarak sona erdi. Gerçi vatandaşlar uzun süredir maskeleri hemen hemen bırakmıştı ancak, Sağlık Üst Kurulu’nun aldığı kararla bu gelişme resmileşti. Ülkede maskeli günler yaklaşık 810 gün sürdü. Covid-19 sürecinde ilk maskeli yüzler 15 Mart itibarıyla ülkede görülmeye başladı, önce kapalı alanlarda ardından (20 Nisan) sokakta dahi maske takılması zorunlu hale getirildi. Bu yasağa çok büyük bir ölçüde uyulurken, virüsün ülkemizde çok etkin olduğu dönemlerde yasağı takmayanların birçoğu bedelini hasta olarak ödedi, hayatını kaybedenler oldu.

ÇİN’DE BAŞLADI DÜNYAYA YAYILDI

30 Mayıs itibarıyla 529 milyon 275 bin kişiye bulaşan ve yaklaşık üç yılda 6 milyon 300 bin kişinin ölümüne yol açan Covid-19’da ilk vaka haberi 2019’un son günlerinde Çin’den geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 21 Ocak 2020’de 4 ülkenin verilerini kapsayan ilk salgın raporunu yayınladı. DSÖ global salgın riski olduğunu 27 Şubat 2020’de açıkladı. Kıbrıs’ın kuzeyindeki ilk vaka bildirimi 9 Mart 2020’de (ülkeye 8 Mart’ta Almanya’dan gelen turist kafilesinden bir kişinin ateşi olduğunun bildirilmesiyle) kayıtlara geçti. 10 Mart’ta ilk vaka doğrulandı. 14 Mart’ta ülke dışından gelen herkesin karantina altına alınmasına karar verilirken, kısa sürede tüm dünyada olduğu gibi yasaklar ardı ardına geldi, 17 Mart’ta “ülke kapatıldı”.

GELİNEN NOKTA ÇOK AĞIR

Covid-19’un ülke ekonomisine verdiği tahribat, sosyal yaşam ve bireyler üzerinde yarattığı psikolojik travmalar yanında, sağlık konusunda yarattığı ağır tablo 30 Mayıs itibarıyla şöyle: Bugüne kadar yapılan toplam test sayısı: 7.015.070; Toplam vaka sayısı: 94.986; İyileşip taburcu edilen vaka sayısı: 94.400; Bugüne kadar kaybedilen hasta sayısı: 238…

Sağlık Bakanlığı dün itibarıyla 23 yeni pozitif vaka bildirirken, alınan karar doğrultusunda; “Üst solunum yolu şikâyetleri olan kişilerin kapalı alanlarda ve toplu taşımacılıkta maske kullanmaları gerektiği” de vurgulandı. Ayrıca, risk grubunda olanlar ile aşısız kişilerin kapalı alanlarda maske kullanması önerilirken, kapalı alanların sıklıkla havalandırılması gerektiği de vurgulandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu