KıbrısManşetSiyaset

Kapalı Maraş tartışmalarına yeni bir boyut

Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, kapalı Maraş Açılımı konusunda düzenlenen toplantıda sadece yüzeysel konuşmalar yapıldığını ve suyu bulundurmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini savundu.

YÜKSEK MAHKEME KARARINA DİKKAT ÇEKTİ…

 KKTC Yüksek Mahkemesi’nin, 2019 yılının Ağustos ayında Maraş konusunda bir karar aldığına dikkat çeken Soyer, “Bu kararın değerlendirmesi niye yapılmadı bu Kapalı Maraş’la ilgili toplantıda? Ülkemizin idarecileri kendi mahkemelerinin aldığı kararı da mı yok sayıp görmezden geliyor?” diyerek bu yapılanın KKTC Yüksek Mahkemesi’ni itibarsızlaştırmak olduğunu savundu.

Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer de Kapalı Maraş tartışmalarına dâhil oldu. Maraş konusunda, KKTC Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karara değinen Soyer’in açıklamaları, Kapalı Maraş tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı.
Toplumun genelini ilgilendiren hayati konuları ele alırken, toplumda ortak payda yaratılmaya ve farklı bütün görüşlerin buluşturulmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, “Ben yaptım oldu anlayışıyla hareket ederek toplumdaki tüm farklı kesimlerin sesine kulak vermezseniz, kaş yapayım derken göz çıkarırsınız” dedi.
KKTC Yüksek Mahkemesi’nin, 2019 yılının Ağustos ayında Maraş konusunda bir karar aldığına dikkat çeken Soyer, “Bu kararın değerlendirmesi niye yapılmadı bu Kapalı Maraş’la ilgili toplantıda? Ülkemizin idarecileri kendi mahkemelerinin aldığı kararı da mı yok sayıp görmezden geliyor?” diyerek bu yapılanın KKTC Yüksek Mahkemesi’ni itibarsızlaştırmak olduğunu savundu.
KKTC Yüksek Mahkemesi’nin 2019 yılının Ağustos ayında aldığı kararın, Maraş’ta mülk sahibi olan Kıbrıslı Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmalarının önündeki engeli kaldıran bir karar olduğunu belirten Soyer, “Kıbrıslı Rumlar, Maraş’la ilgili TMK’ya başvurduğu zaman, ‘Önce, üzerinde mülkün yer aldığı arazinin Vakıf Malı olup olmadığının araştırılması gerektiği söylenerek bu konudaki başvurular kabul edilmiyordu. Bunun üzerine davalar açıldı ve KKTC Yüksek Mahkemesi bu konuda bir karar üretti. Verilen karar da ‘1974 tapularının esas alınması gerektiği’ yönündedir” diyerek, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun sorgusuz sualsiz şekilde 1974 tapularını esas alması ve bütün başvuruları da 1974 tapuları üzerinden yapması gerektiğini vurguladı.

“YÜKSEK MAHKEME’NİN KARARINI HİÇE SAYDINIZ”

“Siz Yüksek Mahkeme kararını hiçe sayarak hareket edemezsiniz. TMK’ya başvuruda bulunmaları engellenen Maraş’ta mal sahibi olan Kıbrıslı Rumlar, AİHM’ne başvurarak Türkiye aleyhine yüzlerce dava açtılar ve AİHM, Türkiye’den bu konuda savunma istedi. Bu arada KKTC Yüksek Mahkemesi, bu konuda bir karar üretti ve 1974 tapularının esas alınması gerektiğini belirtti” diyen Soyer, geçtiğimiz hafta sonu Kapalı Maraş’ta düzenlenen konferansta bu konunun göz ardı edildiğini ve bu kararın hiç dile getirilmediğine değindi.

“KIBRIS SORUNU SİYASAL BİR KONUDUR”

Kapalı Maraş Açılımı konusunda düzenlenen toplantıda sadece yüzeysel konuşmalar yapıldığını ve suyu bulundurmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini savunan Soyer, “Attığınız taş ürküttüğünüz serçelere değmedi” diyerek eleştirilerini dile getirdi. “Kıbrıs sorununu sadece hukuki boyutuyla ele alamazsınız. Kıbrıs sorunu siyasal bir sorundur ve hukuki boyutu da elbette vardır. Siz Maraş konusunu yalnız hukuki bir konu olarak ele alırsanız, Kıbrıs konusu gibi siyasal ve çok yönlü olan bir konuyu zayıflatırsınız” uyarısında bulundu.

ÖZERSAY’A ELEŞTİRİ…

“Cumhurbaşkanı’nın doğrudan taraf olduğu siyasal bir sorunun konuşulduğu bu ortamda, sırf Cumhurbaşkanı’nı sevmediğiniz için onu görmezden gelemezsiniz. Sayın Denktaş’a bizim sayısız eleştirilerimiz vardı ama Kıbrıs sorunuyla ilgili konularda hiçbir zaman kendisiyle olan temasımızı kesmedik. Sayın Cumhurbaşkanı’nı görmezden gelip onu devreden çıkarmak kabul edilebilir bir durum değildir” diyen Soyer, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın bazı açıklamalarına yönelik eleştirilerini de dile getirdi.
Soyer, “Sayın Özersay, ‘Ben Maraş açılımıyla ilgili konuları seçimlerden sonra ele alacağım çünkü bu Cumhurbaşkanı’nın görevidir’ dedi. Peki, Sayın Özersay, madem Maraş açılımı Cumhurbaşkanı’nın görevi olan bir konudur, neden o zaman bu toplantı da Dışişleri Bakanı ve Başbakan olarak ikiniz Cumhurbaşkanı’nı dışladınız” dedi.

“AÇIKLAMALAR BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR”

Kıbrıs sorunu konusunda kapsamlı çözümün çıkmaza girmesi halinde, Maraş konusunda yapılacak tek bir şey olduğunu ve bunun da BM’ye başvurmak olduğunu belirten Ferdi Sabit Soyer, “BM’ye ilgili kararlara atıfta bulunarak başvurursunuz, Maraş’ı açmak istediğinizi bildirirsiniz ve BM ile bu konuda görüşmeler yaparsınız” dedi. Konferanstaki konuşmaların farklı noktalarda olduğunu savunan Soyer, “TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, çıkıp, ‘Maraş KKTC toprağıdır’ dedi. Başbakan Ersin Tatar ise çıkıp, ‘BMGK kararlarına çok ters düşmeden bir çare aramalıyız’ dedi. Madem KKTC toprağıdır Maraş, o zaman niye BMGK kararlarına kafa yoruyorsunuz, niye Maraş’ı açmıyorsunuz” diyen Soyer, “Maraş ile ilgili bilimsel çalışma yapmayıp ta, siyasal düzeyde yaparsanız bu çalışmaları, böyle konuşmalar arasında ciddi bir çelişki ve var olur” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu