KıbrısManşetSağlık

Bakan Pilli: Kapanıyoruz değil, gerekirse kapanabiliriz dedim

Bugün bir haber ajansına yaptığı açıklamada, ihtiyaç durumunda kapanmaya gidilebileceğini söylediğini aktaran Bakan Pilli, kötü gidişata izin vermeden gereken tedbirlerin alınacağını vurguladı. Bakan Pilli, şu an için bir kapanmanın söz konusu olmadığını aktardı

GIYNIK CANLI TAKİP

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, BRT’de yayınlanan Basın Odası Programında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, COVID-19 salgınında yaşanan gelişmeleri değerlendiriyor. Bugün bir haber ajansına yaptığı açıklamada, ihtiyaç durumunda kapanmaya gidilebileceğini söylediğini aktaran Bakan Pilli, kötü gidişata izin vermeden gereken tedbirlerin alınacağını vurguladı. Bakan Pilli, şu an için bir kapanmanın söz konusu olmadığını aktardı.

“BİREYSEL TEDBİRLERİ UYGULAMALIYIZ”

Yerel vakalarda bir artış var. Kış aylarında vakaların artacağını biliyorduk. Bulaşın daha ileriye gitmemesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu iş sadece Sağlık Bakanlığı’yla olmaz, herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Nisan’da bu virüsün biteceğine inanıyorum. Sabretmemiz gerekiyor. Önemli olan bu salgın sürecinde herkesin elini taşın altına koyması ve bireysel tedbirleri uygulamasıdır.

“SAĞLIK ALTYAPISININ ÇÖKMESİNE İZİN VEREMEYİZ”

“Kimse kurallara uymadığı için vakalar artıyor. Sağlık altyapımız çökmeye doğru giderse her türlü tedbiri alırız. Biz halkımızın sağlığı için gereken her şeyi yaparız. Okyanusu geçtik, kıyıda boğulmak istemiyoruz. Sağlıkla beraber ekonominin de bir arada gitmesi gerekiyor, bugüne kadar hep beraber götürdük ama sağlığı ön planda tutmak zorundayız.”

“DİĞER ÜLKELERİN DURUMUNA DÜŞMEMEK İÇİN ÇABALIYORUZ”

“Güney Kıbrıs, İtalya ve İngiltere’nin durumuna düşmemek için tedbirleri almalıyız. Gerektiği zamanda doğru tedbirleri almazsak kapansak dahi başarılı olamayız. İngiltere, İtalya gibi ülkeler şu an her türlü tedbirleri almalarına rağmen savaşı kaybettiler. Güney Kıbrıs’ın sağlık altyapısı çökmüş durumda. Güney Kıbrıs şimdi kapanmaya doğru gidiyor.”

“SADECE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MÜCADELESİYLE BİR YERE VARAMAYIZ”

“Sağlık Bakanlığı ve sağlık çalışanları hariç diğer kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni yapmıyor. Bir savaşı kazanabilmek için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Halkımız duyarlı değil. Bugün Havalimanı’nda bir açık artırma oldu ve orada yaşananları gördük. Devlet Daireleri’nde veznede otururken maske takıyoruz ama arkaya geçip 10 kişi birlikte kahve içip yemek yiyoruz.”

“MUTASYON VİRÜS BİZDE DE OLABİLİR”

“Mutasyon virüsün bizde olup olmadığını henüz bilmiyoruz, belki bizde de vardır. Örnekleri aldık ve Türkiye’ye teste gönderdik. Sonuçlarını öğreneceğiz. Benim tahminim bu virüsün olumlu yönde de mutasyona uğrayacağıdır ve insan vücudunun bu virüse karşı bağışıklık sağlayacağıdır. Mutasyona uğradıkça virüs insan vücuduna daha uyumlu hale gelecektir.”

“AŞILAMA ÖNEMLİ”

“Aşıdan kaçmamalıyız. Birçok hastalık aşı sayesinde yok oldu. Sağlık çalışanlarımız ve yaşlı nüfusumuzu aşılamamız için ülkemize Türkiye’den 10 bin doz aşı gelmesini bekliyoruz. İki Toplumlu Sağlık Komitesi görüşmeler gerçekleştiriyor fakat henüz AB’den gelecek aşılarla ilgili durum da netleşmedi. TC Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bugün yeniden görüştüm. Gelecek olan aşıların 28 gün arayla 2 doz şeklinde yapılacağını öğrendim. Gelecek olan aşıların zararlı olacağını düşünürsek hemen bu konuya müdahale ederiz ve halkımızı asla tehlikeye sokmayacağız. Eğer bu aşılar halkımızın için zararlı olmayacaksa ben de tabi ki aşı olacağım. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarsak bu virüsle de yaşamaya devam edebiliriz.”

“CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN PAYLAŞAN FOTOĞRAF DA DOĞRU DEĞİL”

“Cumhurbaşkanı tarafından paylaşılan fotoğraf doğru değil. Biz halk olarak durumun ciddiyetini idrak edemedik. Vaka sayılarının az olmasından dolayı herkes rehavete kapıldı. Ben bunu Meclis’te de söyledim. Meclis’te vekiller de maske takmıyor. Bizler dışarıya örnek olmalıyız.”

“EV KARANTİNASI BAŞARILI OLMADI”

“Ev karantinasında başarılı olabilirdik ama maalesef kimse ev karantinasına uymadı. Ülkeye giriş yapan herkesin daha eve gitmeden birçok yere uğradığını tespit ettik. Bu nedenle merkezi karantina uygulaması çok daha yararlı oldu.”

“YILBAŞI EĞLENECELERİNİN ACISINI YAŞAMAYA BAŞLADIK”

Yılbaşı öncesinde yapılan eğlencelerin acısını görmeye başladık. Vakalar son günlerde artış gösterdi. Yılbaşı günündeki toplanmalar ve eğlencelerin acısını ise 7-14 Ocak arasında göreceğiz. Vakalar bir anda artış gösterecek.

“PANDEMİ HASTANESİ HİZMETE GİRİYOR”

Pandemi Hastanesi’nin elektrik sisteminde bir sorun yoktur. Oksijen sistemini yapan firma gelip bugün kontrolleri yaptı ve oksijen sistemi de çalışıyor. Elektrik kontrolleri de yapıldı, tüm sistem kontrol edildi ve hiçbir sıkıntı yoktur. Elektrik Mühendisleri Odası işi yokuşa sürmeye çalışıyor. Elektrik Mühendisleri odası ve Mimar Mühendisler Odası bu ülke de bir şey yapılmaması için engel koymaya çalışıyor. Elektrik Kurumu gelip kontrolleri yaptı ve 3 trafo bağladı hastaneye. Pazartesi günü hasta kabulüne başlıyoruz. 10 doktor istihdam ediyoruz ve Pandemi Hastanesi’ni devreye koyacağız. Mevcut sistemi bozmadan yavaş yavaş taşınmaya başlayacağız. Pazartesi ve Salı günü Nöroloji Servisi’ndeki hastaları Pandemi Hastanesi’ne taşıyacağız daha sonra ise Ayaktan Tanı Merkezi’ndeki hastaları taşıyacağız ve tüm COVID hastaları Pandemi Hastanesi’ne taşınmış olacak. Personellerle ilgili de gerekli ayarlamayı yaptık. Personel sıkıntısı yaşamayacağız. Sistemimiz daha da iyi çalışacak.

AYRINTILAR BİRAZDAN….

Diğer Haberler

Başa dön tuşu