DünyaKıbrısManşetSağlık

Kara Mantar hastalığı bizim için bir risk mi?

Kara Mantar hastalığının pandemi durumunda olmadığının altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, yurtdışından geliş gidişler devam ettiği sürece diğer ülkeler gibi KKTC’nin de risk altında olduğunu ancak bu hastalığın uluslararası bir salgın gibi değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti


Koronavirüs salgını dünyayı olumsuz şekilde etkilemeye devam ederken şimdi de kara mantar hastalığı endişe yaratmaya başladı. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, geçtiğimiz günlerde Mısır, Irak ve Meksika’da da görülen kara mantar hastalığı gün geçtikçe yayılıyor. Zamanında Covid-19 virüsünün de ülkemize gelmeyeceği ve bir risk yaratmayacağı söyleniyordu. “Kara mantar hastalığı için endişelenmememiz gerekiyor mu?” sorusunu, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar’a yönelttik.

K.T Tabipler Birliği Bilim Kurulu üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, konuyla ilgili olarak GIYNIK Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, kara mantar hastalığının pandemi durumunda olmadığının altını çizerek, yurtdışından geliş gidişler devam ettiği sürece diğer ülkeler gibi KKTC’nin de risk altında olduğunu ancak bu hastalığın uluslararası bir salgın gibi değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

“HASTALIĞIN TAKİBİ YAPILIYOR”

Her şeyden önce bulaşın damlacık yolu ile olmadığını aktaran Nesil Bayraktar, “Tabii ki takibi yapılmalı ve epidemiyolojik değerlerinin güncel tutulması gerekiyor. Zaten Temel Sağlık Hizmetleri’nde bu hastalığın verilerini takip eden bir grup var ve biz de enfeksiyoncular olarak harita üzerinden nerelerde hastalık var ve ne şekilde seyrediyor bunun takibini yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TEMAS YOLUYLA BULAŞIYOR”

Kara mantar hastalığının da temas yolu ile bulaştığını ancak şuan verilerin kesin olmadığını aktaran Dr. Bayraktar, “Bu hastalık ile ilgili tam bir açıklama yapmadılar o yüzden kesin şu yolla bulaşır diyemiyoruz ama temas yolu ile bulaştığını söyleyebiliriz” dedi.

“ELİZA TESTİYLE TESPİT EDİLEBİLİR”

K.T Tabipler Birliği Bilim Kurulu üyesi Enfeksiyon Hastalık Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar çeşitli test yöntemleri ve özellikle eliza testiyle kişide kara mantar hastalığının olup olmadığının tespitinin mümkün olduğunu açıkladı.

Kara mantarın şu an için pandemi literatüründe yer alan bir hastalık olmadığının altını çizen Bayraktar, “Verilerin kesin olmamasından kaynaklı olarak alınabilecek önlemlerin içerisinde Covid -19 salgınında uygulanan tedbir önlemleri gibi ‘maske ile gelin’ ya da ‘ateşiniz var sizi’ alamayız tarzı yöntemler uygulanmıyor” şeklinde konuştu.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Kara mantar hastalığına yakalanmış olan kişilerde genellikle burun etrafında siyahlaşma ve renk değişmesi görülüyor. Ayrıca burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada körlük yer alabiliyor. Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin genellikle görme kaybı yaşadıktan sonra doktora başvurmalarından dolayı tedavide zorlandıklarını belirtiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu