DünyaKıbrısManşet

Karada nefes alıp hareket edebilen istilacı balık

ABD'nin Massachusetts eyaletinin Canton kentinde bir balıkçı suyun dışında nefes alma yeteneğine sahip istilacı bir balık yakaladı.

ABD’nin Massachusetts eyaletinin Canton kentinde bir balıkçı suyun dışında nefes alma yeteneğine sahip istilacı bir balık yakaladı.

Michael Powell, Boston’ın güneyindeki bir gölette levrek yakalamaya çalışırken ağına tuhaf bir şeyin takıldığını fark etti.

Ancak ağa takılan balık Powell’ın umduğu gibi levrek değildi. Powell bilimsel olarak Channa argus ismiyle anılan yılanbaş balığına denk gelmişti.

Boston.com’a konuşan Powell şu ifadeleri kullandı:

Hayatım boyunca balık tuttum, bu yüzden ne yapacağımı ve bu bölgeye ait olmayan bir balık olduğunu biliyordum. Tekneye alır almaz, ‘Vay canına bu yılanbaş balığı’ dedim.

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi’nin (FWS) aktardığına göre yılanbaş balıkları büyük, pullarla kaplı bir kafaya ve ince bir gövdeye sahip. Bu türdeki balıkların keskin dişleri ve geniş ağızları var.

Yılanbaş balıklarının ağırlığı 7 kiloyu bulabilirken boyları da 1 metreye ulaşabiliyor.

Newsweek’in bildirdiğine göre yılanbaş balıkları ilkel bir akciğer işlevi gören bir hava kesesi yardımıyla doğrudan havadan oksijeni emmek gibi alışılmadık bir yeteneğe sahip. Bu da balıkların suyun dışında 4 gün kadar hayatta kalmalarını sağlıyor.

Küçük yılanbaş balıklarının gövdelerini kıpırdatarak karada kısa mesafelerde hareket edebildiği de aktarılıyor.

Powell’ın yakaladığı 2 kiloluk, 0,7 metre uzunluğundaki yılanbaş balığı 2002’den bu yana Massachusetts’te yakalanan bu türdeki 4. balık.

Yılanbaş türü esasen Çin, Rusya ve Kore’ye özgü.

Çevreciler parazit taşıyabilen ve yerli türler açısından tehdit oluşturan bu balıkları istilacı tür olarak nitelendiriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu