
Karpaz Koruma Derneği, müze ve ören yerlerinin işletilmesinin özele devredilmesinin, önemli ve çağdaş bir adım olduğunu belirtti.
Dernek Başkanı Dursun Çebi, müze ve ören yerlerinin işletilmesinin özele devredilmesi için ihale hazırlığı yapılmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki pekçok müze ve tarihi yerin yalnızca mesai saatleri içerisinde ziyarete açık olduğunu, hafta sonları, resmi tatil ve akşam saatlerinde ziyarete kapalı olduklarını, dolayısıyla pek çok müze ve ören yerlerinden yeterince faydalanılamadığını belirtti.
Çebi şu ifadeleri kullandı: “Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle insanlar gündüz yerine akşam ve gece saatlerinde gezmeyi tercih etmektedir. Turistlerin büyük bölümü de gece yaşamını tercih ederken, tarihi alanların kapalı olması ülkenin kültürel zenginliklerinin yeterince değerlendirilememesine yol açmaktadır. Bu nedenle Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı yeni model önemli ve çağdaş bir adımdır”
Hazırlanan şartnamede müzelerin ve tarihi yerlerin mülkiyetinin devlette kalacağı; işletme, bakım ve hizmetlerin özele verileceğinin belirtildiğini söyleyen Çebi, “Bu uygulamayla birlikte tarihi alanlar yalnızca belirli saatlerde değil, gece gündüz yaşayan turizm merkezlerine dönüşecektir” dedi.
Söz konusu yerlerin düzenli olarak denetleneceğini ve herhangi bir zarar durumunda ilgili işletmelerin sorumlu tutulacağını kaydeden Çebi, “Şu anda birçok müzede devlet personeli görev yapmakta ve ciddi işletme maliyetleri oluşmaktadır. Personel giderleri, bakım masrafları ve işletme yükü devlet bütçesine ek yük getirmektedir. Yeni model sayesinde devlet hem bu giderlerin önemli kısmından kurtulacak hem de kiralama sistemiyle düzenli gelir elde edecektir” dedi.
Çebi, ayrıca benzer uygulamanın dünyanın pek çok yerinde başarıyla uygulanmakta olduğunu söyledi.





































