GenelKıbrısManşetToplum

Kayıt dışı çalışanlar kayıt altına alınacak

Gardiyanoğlu, ülkedeki kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması için önümüzdeki ay ‘Çalışma Affı’ yapılacağını açıkladı

Gardiyanoğlu, ülkedeki kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması için önümüzdeki ay ‘Çalışma Affı’ yapılacağını açıkladı.


“İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ BAKANLIK DENETLEYCEK”
İşgücü açığının kapanması için üçüncü uyruklu ülkelerden KKTC’ye işçi akını başladığını kaydeden Gardiyanoğlu, çalışma hayatında denetim ve kayıt dışılık ile ilgili ciddi atılımları olacağını kaydetti. Ülkedeki kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması için önümüzdeki ay bir çalışma affının yapılacağını söyleyen Gardiyanoğlu, “Bu affın diğer aflardan en büyük farkı, çalışan bir işveren üzerinden, işvereniyle birlikte bakanlığımıza gelip af için başvurabilecek. Af kapsamındaki işverenin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini bakanlık denetleyecek” dedi.

“ISRARLA KAYIT DIŞILIĞI DEVAM ETTİRMEK İSTEYEN YANDI”
Yürürlüğe girecek olan af sona erdikten sonra tüm ekonomik örgütleri ziyaret edeceklerini kaydeden Gardiyanoğlu, “Aftan sonra ekonomik örgütlerimizi ziyaret ederek bakanlık olarak vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileyeceğiz. Çünkü tam saha tüm ada çapında 6 ilçede denetimlere başlayacağız. Bu süreç içerisinde hala daha ısrarla kayıt dışı çalışma hayatını devam ettirmek isteyen işverenlerimiz varsa yasalar çerçevesinde gereken cezaları alacak” ifadelerini kullandı.

“İŞ KAZASI OLSA VEBALİ OMUZLARIMDADIR”
Piyasadaki haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve kayıt dışı çalışanları sosyal güvenlik sistemine dahil etmek için titizlikle denetimlerin üzerine gideceklerini söyleyen Gardiyanoğlu, “Kayıt dışı durumda bulunan bir çalışan bir iş kazası geçirse, sakat kalsa, canından olsa bunun vebali benim omuzlarımdadır. Çalışma hayatını kayıt altına almalıyız ki sosyal güvenlik yatırımları yapılsın” şeklinde konuştu.

“YOLUMUZ UZUN, YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
“Önemli olan ceza kesmek değil. Önemli olan bu kişilerin hangi şartlarda yatırım yapamadığını ortaya çıkarmaktır” diyen Gardiyanoğlu, “İnsanların devletle olan iş ilişkisini daha da hızlandırmak gerekir. Çalışma izinleri için online başvurularla ilgili otomasyonlar geliştiriliyor. Geldiğimizde birtakım tıkanıklıklar vardı. Bu tıkanıklığı bakanlık olarak aştık. Polis soruşturma bacağında ve Sağlık Bakanlığı bacağında personel eksikliğinden dolayı bazı gecikmeler vardı. İki kurumda da personel sayısının artırılması için istişare ederek hızlı bir şekilde sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Yolumuz uzun. Yapacak çok işimiz var” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu