KıbrısManşet

Kefir

Kafkas insanının uzun yaşamasında, anne sütünden sonraki en zengin besin kaynağının kefir olduğundan bahsediyorlar tıp bilimci arkadaşlar

“İçkiye benzer birşey var bu havalarda; Kötü ediyor insanı, kötü; Hele birde hasretlik oldu mu serde; Sevdiğin başka yerde, sen başka yerde; Dertli ediyor insanı, dertli; İçkiye benzer birşey var bu havalarda; Sarhoş ediyor insanı, sarhoş” demişti vakt-i zamanında dünya şairi Orhan Veli ya, işte bu aralar Kıbrısımızın havasına da bir’hâller oldu bildik.

Yine sonbahar havaları nüksetti ama bu güzel havalardaki virütik hastalıklar da tekrardan hortladı. Maşallah herkes aday hasta bu aralar.

Meşhur Covid de hâriç hastalıkların pek çoğu nerde başlar? Bağırsaklarda başlar. E bu bölgedeki flora’nın olumsız yönde etkilenmesini ne tetikler? Tabii ki ilaç niyetine aldığımız kimyasallar tetikler. İşte, tam da bu anda devreye ne girmelidir? Tabii ki de ‘kefir’ adlı içecek! E kefir de ner’den çıktı ve bu yazıya konuk oldu? Sevgili Çiğdem’in ellerine sağlık ki bu iksir 2500 yıldır Kafkaslarda içiliyor.

Kafkas insanının uzun yaşamasında, anne sütünden sonraki en zengin besin kaynağının kefir olduğundan bahsediyorlar tıp bilimci arkadaşlar. Kefir mayasıya hazırlanmış sütün faydaları mı? Aynen şöyle; Tok tutucudur. Kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz… Canlılık ve enerji verir… Bebelerde büyümeye güçlü destek sağlar… Bağırsak florasını düzenler… İçerdiği faydalı bakteriler sayesinde sindirim sistemimizdeki zararlı bakterilere karşı mücadele eder… Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkileri vardır… Saçları güçlendirir… Yorgunluk ve stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olur… Cinsel işlevlere olumlu etkisi vardır… Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür… Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur… Uykusuzluğu gidericidir… Sindirimi kolaylaştırır… Alkol alanlara, kaybolan vitaminlerin geri kazanılması yönünde takviye sağlar… Saç dökülmelerini azaltır… Menopoz dönemindeki riskleri azaltır… Damar sertliğini önler… Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur… Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur… Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller… Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır… Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar… Kronik depresyona karşı olumlu katkısı vardır… Yaşlanmanın görünür etkilerini azaltmaya yardımcı olur özetle. Sonuç mu? Ya kefirinizi kendiniz hazırlayın, ya da katkısız olanlarından satın alın. Afiyet olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu