ManşetSağlık

Kendine aşık olma (Narsist kişilik bozukluğu)

Her insanın diğerleri tarafından beğenilme, özel olma, takdir edilme, eşsiz ve sıra dışı olma ihtiyacı vardır ancak, Narsist kişilik bozukluğu olan insanlar bunu olması gerekenden çok daha fazla abartmaktadırlar

Her insanın diğerleri tarafından beğenilme, özel olma, takdir edilme, eşsiz ve sıra dışı olma ihtiyacı vardır ancak, Narsist kişilik bozukluğu olan insanlar bunu olması gerekenden çok daha fazla abartmaktadırlar. Hepimiz kendi içimizde eşsiz sıra dışı ve özel insanlar olsak da aslında hepimizin ortak birden fazla eşit özellikleri bulunmaktadır. Fakat narsist kişilik bozukluğu olan kişilerde birey kendini diğerlerinden farklı bulunmaz bir Hint kumaşı gibi görmektedir.

Bu gibi kişiler kendilerinden başka herkesi küçük görüyor ve kendi fikirlerinden başka kimsenin fikirlerine saygı duymuyor. Hepimiz hemen hemen hayatımız boyunca böyle kişilik bozukluğuna sahip insanlar ile karşılaşmışızdır. Narsist kişiliğe sahip biriyle yaşayan kişinin derin bir yalnızlık ve mutsuzluk girdabına sürüklenmesi de Narsist kişinin bu özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu gibi kişilerin kendilerine aşık olduğunu söylemek daha doğru olmaktadır. Narsistik kişilik bozukluğu ben merkezci ve kibirli bir düşünce ve davranış yapısını, diğer insanlara karşı düşüncesiz davranışları, empati eksikliğini ve de hayranlar edinmeye aşırı ihtiyaç duyma hallerini içerir. Bu gibi kişiler daima suçu hep başkalarında aramaktadırlar.

Genellikle başarıları ve becerileri hakkında abartırlar veya yalan söylerler. İş ya da ilişkileri hakkında konuştuklarında, duyacağınız tek şey, ne kadar iyi oldukları, ne kadar verici davrandıkları ve hayatlarındaki insanların, ona sahip oldukları için, ne kadar şanslı olduklarıdır. Onlar tartışmasız yıldız, diğerleri ise en iyi ihtimalle sıradandır. Kendilerini sürekli övmeyi ve hayali fantezi dünyasında yaşamayı sevmektedirler. Peki narsist kişilik bozukluğu belirtileri neler? Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişilerde ilk göze çarpan belirti, sosyal çevrede ilgi odağı olmak ve herkes tarafından hayranlık beslenmesini şiddetli bir şekilde arzulamaktır. Bu istek herkes tarafından görülebilecek kadar çok kendini belli eder ve kişi çoğu zaman bu durumları oluşturacak ortamları da kendi yaratır.

Bunun yanında kendini aşırı beğenmek Kendini diğer insanlardan üstün ve zeki görmek Ortamlardaki tek ilgi odağı olmayı istemek. Herkesin kendisiyle ilgilenmesini beklemek herkesten başarılı olma hırsıyla hareket etmek Empatiden yoksun olmak Başkalarının hayatını kıskanmak ve onların yerinde olmayı istemek Sosyal çevre tarafından dışlandığını hissetmek Kişileri kendi işleri için manipüle etmek ve kullanmak Sosyal çevrenin kendisine hayran olmasını beklemek gibi benzeri belirtiler bulunmaktadır.

Peki tedavisi var mı? Elbette tedavisi olmaktadır. Genellikle ilaçla tedavi edilmesi mümkün gözükmeyen bir bozukluktur. Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir. Bu yüzden tedavi uzun süreli psikoterapi yöntemiyle uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır. Terapi yöntemlerinde sıklıkla bilişsel davranışçı terapi kullanılır.  Terapistlerin çok zorlandığı hastalık grubudur. Bu arada bunu da unutmamak gerekir ki narsist kişilik bozukluğu her zaman olumsuz sonuçlar doğurmak zorunda olmadığı ve aynı zamanda ise psikolojik sıkıntılarımıza karşı koruyucu olabileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Başkalarına karşı empati becerisine sahip olmak ise sağlıklı narsisizm olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı narsisizm olan kişilerde amaçları doğrultusunda ilerlemeye ve kişisel yenilgilerden sonra yeniden gücünü toplamaya teşvik ederek koruyucu olabilmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu