KıbrısManşet

Kendini yöneten, dünyayı yönetir

Başarı için bir’döngü var mı? Evet var. Antik Yunan filozofu Platon’nun dediği gibi; “Kendini yöneten, dünyayı yönetir.”

Dün NLP’den yürümüştük. Bugün de devam edelim: “NLP; İnsan iletişimi ile ilgili herşeydir (A. Von Uhde); Öznel dünyamızı düzenlemektir (J. Grinder); Başarının yeni teknolojisidir (C. Faulkuner); Farkı yaratan farktır (R. Bandler)” filan şeklinde tanımlar arttırılabilinir. Tabii onlar konuyu tanımlar da bizim adam tanımlamaz mı; “İnsanın kendi hayatının efendisi olmasına imkân sağlayan bir araçtır” demişti NLP için.
Bizim adam kim mi? Avrupa’nın en önemli spor bilimcilerinden Prof. Dr. Turgay Biçer’in takendisi.

Turgay Hoca gerek Galatasaray’ın UEFA Kupası’nda, gerek Efes’in Avrupa Şampiyonluğu’nda, gerekse Türkiye Futbol Millî Takımı’nın Dünya Üçüncülüğü’nde ordaydı. Tüm takımların mental antrenörüydü.

Bu aralar hocamızın Sporda Toplam Kalite Yönetimi ve Futbol Uygulamaları adlı kitabında ha’bire debelenmecedeyiz. Turgay Hoca kitabında NLP konusuna da yer vermiş hâliyle. ‘NLP’nin ön varsayımları’yla başladık sorgulamaya.

Şöyle ki: Algıdaki dönüşüm; Burada önceki deneyimleri dönüşümü yer almaktadır. Şöyle ki Galatasaray, Avrupa şampiyonu oldu ya; artık bu durum diğer Türk kulüpleri için de imkânsız değildir… Düşünce değişimi; Düşünce değişirse davranışlar da değişecektir. Olumlu düşün ki olumlu olsun. Zira insan beyni hep olumluyu algılar… Olumlu davranış; Her davranışın altında olumlu bir neden vardır. Örneğin sporcular istenmeyen davranışları icra ettiklerinde herkes kendine bir pay çıkarmalı ve bunu düzeltici tedbirler yoluna sokmalıdır…

Doğru karar alma; İnsanlar her zaman doğru kararları verebilirler. Örneğin sporcu penaltıya sebebiyet vermiştir. O anda daha iyi bir alternatifi olsa onu yapacaktı. Kararında haklıdır… Zihin ve beden sistemi; Bunlar aynı sistemin parçalarıdır. Düşünceler bedeni etkiler. İnsan ne düşünüyorsa bedeni de aynı tepkiyi verir… Aktif İletişim; İletişim her zaman ve her yerdedir. İletişim anlamların ortak paylaşımıdır. Bir renk, söz, müzik veya bir aksiyon bi’şeyleri algılatıp hatırlatır…

Sonuçlara bakış; Başarısızlık yoktur. Sadece sonuçlar vardır. Mağlubiyet sonrası bu mağlubiyetin nedenleri ortaya konmalıdır… Seçenek açılımı; Her zaman birden fazla seçenek vardır… Mükemmel sistem; İnsan her zaman mükemmel bir sisteme bağlı olarak çalışır.. Enerji üretimi; İlgi nerdeyse enerji oradadır… Düşünce gücü; İnsanlar yaptıklarından kendileri sorumludur. Herkes yaptığını size faturalamasın. Buna asla izin vermeyiniz… İş değişimi; Yaptığın işe yaramıyorsa başka bi’şey yap. Sonuçta başarana dek her yolu dene… Ustalığın koşulu; Bilgi, ustalığın ön koşuludur. Bildik, yukarıda belirtilen tüm unsurları sosyal yaşamımızda da düşünmüyor muyuz? Düşünceyi sağlama yanında ‘başarı döngüsü’ne ilişkin hangi farkındalık aktif onu da Allah bilir! Başarı için bir’döngü var mı? Evet var. Antik Yunan filozofu Platon’nun dediği gibi; “Kendini yöneten, dünyayı yönetir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu