ManşetTürkiye

Türkiye’nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, bugün uzaya fırlatıldı.

Türkiye’nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, bugün uzaya fırlatıldı.

Dün, uçuşa 27 saniye kala ertelenen İMECE’ye Türkiye’den 3 uydu daha eşlik ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Gerçekten bu bizim için çok duygulu bir an. Şimdi kendi emekçilerimizin yaptığı ile büyük bir gurur duyuyoruz. Bu uydunun Türkiye’ye hayırlı olmasını talep ediyoruz” dedi.

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. İMECE ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roketle uzaya fırlatıldı.

İMECE uydusu, hedef teşhis, tespit ve doğal afetlerde görev yapacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fırlatma öncesi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Geldiğimiz nokta önemli ama çok daha ilerilere gideceğimize inanıyoruz. Bu konuda artık son derece yetkinleştiğimizi görüyoruz. Uzayda da artık barışçıl amaçlar için olacağımızı hep birlikte göreceğiz. Bu bir zincir zincirin halkaları var. Bu gelişimle birlikte Türkiye Yüzyılı halkalarından bir tanesini daha koymuş olacağız. Gerçekten bu bizim için çok duygulu bir an. Şimdi kendi emekçilerimizin yaptığı ile büyük bir gurur duyuyoruz. Bu uydunun Türkiye’ye hayırlı olmasını talep ediyoruz.”

DÜN 27 SANİYE KALA ERTELENMİŞTİ

Dün uçuşa 27 saniye kala İMECE’nin uzaya fırlatılması bugüne ertelenmişti. Hava koşulları sonrası uydunun fırlatılmasının ertelenmesiyle ilgili olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Heyecanlıydık, şu anda biraz içimiz buruk, bu tekrar erteleme ile birlikte biraz şevkimiz kırıldı ama ‘geç olsun, güç olmasın’ diyoruz” demişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu