EkonomiKıbrısManşet

Kıb-Tek’e geçmişte Bakanlar Kurulu kararıyla tonu 150 dolara varan fiyatla akaryakıt satan İçkale, 45,9 dolara kadar indi.

Kıb-Tek’e akaryakıt temini ve taşınması ihalesi sonuçlandı. İhaleyi, ihalesiz alımlarda adı duyulan İçkale kazandı...

Kıb-Tek’e geçmişte Bakanlar Kurulu kararıyla tonu 150 dolara varan fiyatla akaryakıt satan İçkale, 45,9 dolara kadar indi.

 

İÇKALE FİYATINI 100 DOLARDAN FAZLA İNDİRDİ… Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) akaryakıt temini ve taşınması ihalesi dün nihayet sonuçlandı. Haftalardır ülke gündemini işgal eden, defalarca iptal edilen ihaleyi kazanan firma ise oldukça tanıdık çıktı. Geçmişte Bakanlar Kurulu kararıyla tonu 150 dolara akaryakıt satan İçkale, ton başı fiyatında 100 dolardan fazla damping yaparak 45.9 dolara kadar indi. Kıb-Tek’e 200 bin ton metrik ton akaryakıt (Max yüzde 1 kükürt içerikli Fuel-Oil) temini ve taşınması için yapılan pazarlık usulü ihalenin finaline dört firma kalmıştı. Sidereal Lines Ltd 45 dolar 95 cent; Sülem Sistem Elektrik Ltd 19 dolar 80 cent; İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık 45 dolar 93.76 cent; Gulf Banker Petrol ise 30 dolar teklif verirken, Gulf Banker’in komisyon-teknik bilirkişi raporları ve kararı sonucu elendiği, ihaleyi İçkale’nin kazandığı duyuruldu.

 

ÜRESİN: HALKIMIZIN KAZANÇLI ÇIKTIĞI NOKTADAYIZ… Merkezi İhale Komisyon Başkanı Halis üresin Gıynık ekranlarından canlı yayınlanan açıklamasında, Gulf Banker Petrol Sanayi’nin, komisyon-teknik bilirkişi raporları ve kararı ile elenmiş olduğunu ifade ederek, Gulf’tan sonra en düşük teklifi veren İçkale’nin ihaleyi kazandığını açıkladı. “26922 nolu pazarlık usulü geçerli olan teklifler Kıb-Tek ve MİK tarafından değerlendirilerek İçkale Firması kararı üretilmiştir” diyen Üresin; yasa gereği gerekçeli kararın taraflara, katılımcı firmalara ve Kıb-tek’e bildirileceğini belirtti. “Bu aşamada karar Kıb-Tek’e gittikten sonra sözleşme aşamasında işlemler devam edecektir” diyen Üresin; yapılan ihale sonucu Kıbrıs Türk halkının kazançlı çıktığını ifade etti. Üresin, “Biz geniş bir yelpazede değerlendirme yaptık. 75 dolara doğrudan alımların yapıldığı bir dönemde 45 dolarlık ihalenin bir kamu yararı oluştuğu kanaatindeyiz. Halkımızın kazançlı çıktığı bir noktadayız, hayırlı olsun” dedi.

 

SOLYALI: BAKANLAR ALEYHİNE SORUŞTURMA AÇILMALI… Kıb-Tek akaryakıt ihalesi sonuçlanmasına rağmen eleştiriler durmadı. CTP milletvekili Ürün Solyalı, İçkale’nin daha önce tonu 150 dolara alım yapılan firma olduğunu hatırlatarak, 150 dolardan yaklaşık 45 dolara nasıl inildiğini sordu. Solyalı’nın ihalesiz alım yapan Bakanlar Kurulu üyeleri aleyhine soruşturma açılması gerektiğini savunduğu açıklaması şöyle: Kıb-Tek’e ihalesiz yakıt temininde Bakanlar Kurulu aynı şirketten ton başına 150 Dolar’dan alım yaptı. Milyonlarca lirayı cebimizden aldı, şirkete verdi. Bugün ihale ton başına 45 Dolar verilmek sureti ile aynı şirket tarafından kazanıldı. Geçmiş dönemde İhalesiz alım yapan Bakanlar Kurulu üyeleri, önergeleri hazırlayan bürokrasi vs. Mali Polis denetiminden geçirilmek ve görevi kötüye kullanmak, devleti zarara sokmak suçlarından kovuşturmaya tabi tutulmalı!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu