EkonomiKıbrısManşet

KIB-TEK’i 700 bin dolar zarara uğratan Bakan Arıklı’ya soruyoruz! İstifa edecek misiniz?

Göreve geldiği günden bugüne kadar KIB-TEK’e ucuz akaryakıt sağlayacağını ve KIB-TEK’i zarardan kurtaracağını iddia eden Arıklı battıkça batmaya devam ediyor. Arıklı, ihalesiz alımlarla rekor sayılabilecek bir fiyattan, ton başına 50 dolar fiyatla KIB-TEK’e kalitesi de belirsiz bir yakıt temin etti

GIYNIK Gazetesi’nin defalarca manşetine taşıdığı KIB-TEK akaryakıt konusunda GIYNIK Gazetesi’nin manşetlerini doğrular nitelikte gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Uzun süreden beridir ülkeye 28 doların altında fuel-oil yakıt getirilebileceği iddiasıyla, hiçbir bilimsel dayanağı olmadan KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinin rayiç bedelini de kendi kafasına göre belirlediği ton başına 28 dolar üzerinden açan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, 9 aydır oyaladığı ve iptal ettiği ihaleler nedeniyle Teknecik Elektrik Santrali’ni yakıtsız bıraktı. Yakıtsız bırakılan Teknecik Elektrik Santrali’ne doğrudan alım şeklinde TPIC’den yakıt temin eden ve bu yakıtı da ton başına 36 dolar fiyattan temin eden Erhan Arıklı ve Arıklı’nın KIB-TEK şürekası, ülkeye getirilen yakıtın kalitesi ve menşeiyle ilgili bilgi vermekten ve açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ülkeye getirilen ne idüğü belirsiz ve kalitesiz yakıtlar nedeniyle Teknecik Elektrik Santrali’nin bacaları zehirli duman saçmaya devam ediyor.

‘VURGUNCU’ DEDİĞİ MORS LTD.’E SARILDI

Göreve geldiği günden itibaren uzun yıllardır KIB-TEK’e akaryakıt temin ihalelerini elinde bulunduran Mors LTD’i vurguncu olarak ilan eden ve bu konuda reklam filmleri de hazırlayarak ‘Adrese teslim ihaleler ve rant kapısı kapandı’ şovları yapan Erhan Arıklı’nın ‘vurguncu’ olarak ilan ettiği ihalelerden 1 yıl men edilmiş Mors Ltd. ile kol kola ihalesiz işler yapmaya başladığı ortaya çıktı. Son olarak Bakanlar Kurulu kararıyla TPIC’den 36 bin ton ihalesiz doğrudan alım yapılması için girişim yapan ve Merkezi İhale Komisyonu’nda KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinin gerçekleştiği gün TPIC, Mors LTD. ve AKSA’yla masaya oturan Arıklı ve şürekası, ülkeye ihalesiz yakıt getirmek için adeta yırtınarak çözüm üretti. Önce AKSA’dan kara tankerleriyle fiyatı belirsiz yakıt alan ardından ülkeye kara tankerleriyle yakıt getirerek KIB-TEK’i itibarsızlaştıran KIB-TEK yönetiminin sadece son yapılan 36 bin tonluk doğrudan yakıt alımıyla KIB-TEK’i yaklaşık 700 bin dolar zarara uğrattığı ortaya çıktı. Göreve geldiği günden bugüne kadar KIB-TEK’e ucuz akaryakıt sağlayacağını ve KIB-TEK’i zarardan kurtaracağını iddia eden Arıklı battıkça batmaya devam ediyor. Arıklı, ihalesiz alımlarla rekor sayılabilecek bir fiyattan, ton başına 50 dolar fiyatla KIB-TEK’e kalitesi de belirsiz bir yakıt temin etti.

İHALEYE 28 DOLARDAN ÇIKTI, DOĞRUDAN ALIMI 50 DOLARDAN YAPIYOR!

İhalesiz olarak TPIC’den alınan 36 bin ton akaryakıt için TPIC’e ton başına ödenecek bedelin; Med Platt Mean + $22.5 dolar olduğu, navlun taşıması için ise Gizde İletişim Ltd. (Mors Ltd)’e ödenecek bedelin ise $27.40 dolardır olduğu öğrenildi. Vurguncu dediği Mors Ltd. ile işbirliği yaparak TPIC’den aldığı ne idüğü belirsiz yakıtı Mors Ltd.’e taşıtan ve bu işten Mors Ltd.’i de nemalandıran Arıklı ve KIB-TEK şürekası, KIB-TEK’i zarara uğratarak ton başına 50 dolar ödetecek!

İHALEDEKİ TEKLİFİ YÜKSEK BULMUŞTU

KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinde en düşük en düşük teklifi veren Sidereal Denizciliğin $33.38 dolarlık teklifini yüksek bularak fiyat kırmasını isteyen ve iptal edilen bir önceki ihalede bloke artırımı yapmayarak ihaleyi iptal eden KIB-TEK yönetimi, ihalesiz doğrudan alım için ton başına $16.02 dolar daha fazla para ödeyerek KIB-TEK’i 36 bin tonda $576,720 dolar zarara uğrattı.

700 BİN DOLAR ZARAR

Kara tankerleri ile yapılan Akaryakıt taşıması için ödenecek bedelin ise ton başına $52 dolar ve akaryakıt bedeli olarak da ton başına Med Platt Mean +$22.5 dolar olduğu öğrenilirken, TPIC’E toplamda ton başına $74.5 dolar ödeneceği belirlendi. Kara tankerleriyle yapılan taşıma için de ayrıca 2400 tonluk yakıt için KIB-TEK $97,488 dolar zarara uğratıldı. Hem gemi hem de kara tankerleri ile Arıklı’nın TPIC ve Gizde İletişim (Mors Ltd.)’den ihalesiz yakıt temin etme sevdası yüzünden KIB-TEK toplamda 700 bin dolar zarara uğratıldı.

YAKIT ANALİZİNE İZİN VERMEDİLER

Ülkeye getirecek yakıt bulamayan TPIC için TC Enerji Bakanı Fatih Dönmez’den yalvar yakar yakıt dilenen Bakan Arıklı, adeta TPIC’in bir neferi gibi çalışmaktan geri kalmayıp, üstelik Hatay Dörtyol’dan alınan yakıtın ülkeye taşınması için de Mors Ltd. ile anlaşmaya vardı. Öte yandan doğrudan alımlarla TPIC’in ülkeye getirdiği hatta asfalt tankerleriyle taşıttığı fuel-oil’in kalitesinin belirlenmesi için numune alınmasına da müsaade etmeyen Arıklı ve KIB-TEK yönetimi, Yeşil Barış Hareketi’nin ve EL-SEN’in tüm girişimlerine rağmen olumsuz yanıt verdi. Ülkeye 80 asfalt tankeriyle taşınan menşei ve kalitesi belirsiz yakıtlara hiçbir analiz yapılmadan, getirilen yakıt Teknecik Elektrik Santrali’nin depolarına aktarıldı.

İŞTE VURGUNUN BELGESİ! ARIKLI’ININ ‘VURGUNCU’ İLAN ETTİĞİ MORS LTD.’İN YAN KURULUŞU OLAN GİZDE İLETİŞİM LTD. İLE YAPTIĞI AKARYAKIT TAŞIMA ANLAŞMASI RESMİ GAZETE’DE  DE YAYINLANDI

ARIKLI’NIN MORS LTD.’İ VURGUNCU İLAN ETTİĞİ REKLAM FİLMİNDEN BİR KARE!

GIYNIK GAZETESİ GERÇEKLERİ DEFALARCA KEZ MANŞETLERİNE TAŞIDI!

Diğer Haberler

Başa dön tuşu