KıbrısManşetToplumTürkiye

Kıbrıs 12’inci Türkiye 52’nci

Dünyanın en güçlü pasaportları listesinin zirvesinde 4 Avrupa ülkesi var. KKTC’nin listeye dâhil edilmemesi, Lefkoşa’nın tanımış simalarından merhum Saffet Anibal’ın o meşhur sözünü akıllara getirdi

Dünyanın en güçlü pasaportları listesinin zirvesinde 4 Avrupa ülkesi var. KKTC’nin listeye dâhil edilmemesi, Lefkoşa’nın tanımış simalarından merhum Saffet Anibal’ın o meşhur sözünü akıllara getirdi

 İLK 10’DAKİ AVRUPALILAR
Henley’in yeni 2024 sıralamasında ilk 10’da ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri yer alıyor.

6 ÜLKE İLK SIRADA
Dünyanın en güçlü pasaportlarının sıralandığı “Henley Pasaport Endeksi 2024” belli oldu. Yeni listeye göre 4 Avrupa ülkesi artık dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya önceki yıllarda birinci olan Singapur ve Japonya ile ilk sırayı paylaştı. Henley Pasaport Endeksi ülkelerin pasaportlarını, vizesiz seyahat olanaklarına göre sıralıyor. Her ülke için bilgiler düzenli olarak güncelleniyor. En üst sırada yer alan ülke vatandaşları, 194 ülkeye vize olmadan girebiliyor.

İLK 10’DAKİ PASAPORTLAR
Listede 2. sırada Finlandiya, İsveç ve Güney Kore yer alıyor. 3. sırada Avusturya, Danimarka, İrlanda ve Hollanda; 4. sırada ise Belçika, Lüksemburg, Norveç, Portekiz ve İngiltere var. Yunanistan, Malta ve İsviçre ise 5. oldu. İlk 10’u tamamlayan Çekya ve Polonya 6. sıradaki Avustralya ve Yeni Zelanda’ya katılırken; Macaristan, Kanada ve ABD ile birlikte 7. sırada; Estonya ve Litvanya 8.; Letonya, Slovakya ve Slovenya 9. ve İzlanda 10. sırada yer aldı.

KIBRIS VE TÜRKİYE
KKTC pasaportu ile “sadece Türkiye’ye gidebilen” Kıbrıslı Türklerin “Rum pasaportu” dediği “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportu, yine listenin ön sıralarında yer aldı. Lichtenstein pasaportu ile 12’nci sırayı paylaşan Kıbrıs pasaportu sahipleri, 182 ülke ve bölgeye vize almadan gidebiliyor. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu bir kez daha listenin ortasında kendisine yer buldu. TC pasaportu ile 118 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat mümkün.

SON SIRADAKİLER
Listedeki 104 ülke ve bölge arasında Afganistan dünyanın en zayıf pasaportuna sahip ülke olarak en alt sırada yer alıyor. Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen de son beşte yer alırken, Somali 99. sırada; Libya, Nepal ve Filistin Bölgesi 98. sırada; Bangladeş ve Kuzey Kore 97. sırada; Eritre ve Sri Lanka 96. sırada; İran, Lübnan, Nijerya ve Sudan ise 95. sırada yer alıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu