KıbrısManşet

Kıbrıs Rum Yönetimi, nüfusunun tamamına 5G hizmeti sundu

Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği (AB) içerisinde, nüfusunun tamamına 5G hizmeti sunan ilk ülke oldu

Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği (AB) içerisinde, nüfusunun tamamına 5G hizmeti sunan ilk ülke oldu


Patlak: Şu an, aralarında KKTC halkının da bulunduğu dünya nüfusunun yalnızca yüzde 8’i halen 3G hızında mobil internet kullanmaya devam ediyor

ÇAĞIN OLDUKÇA GERİSİNDEYİZ… Kuzey Kıbrıs’ta geri kalmışlık her alanda kendini gösterirken, özellikle teknolojik anlamda çağın oldukça gerisindeyiz. Hemen hemen herkesin elinde bulunan son teknoloji cihazlar 5G’yi desteklese de ülkemizdeki teknoloji 3G ile sınırlı. KIB-TEK’te üretim yetersizliğinden dolayı düzenli elektrik kesintilerinin yaşandığı dönemde, 3G hizmetinden de yararlanamayan vatandaşlara verilen yanıt yoğunluktan kaynaklı 3G hizmetinin çöktüğü yönündeydi. Siyasetteki istikrarsızlık ülkedeki her alana sirayet ettiği için, Güney komşumuz ülkenin her noktasına 5G hizmeti sunan ilk AB ülkesi olmakla övünürken biz halen ‘yarım-yamalak’ 3G hizmetiyle adeta sürünmeye devam ediyoruz.

NÜFUSUNUN TAMAMINA 5G HİZMETİ SUNAN İLK ÜLKE… Limasol’a bağlı Sikopetra köyünde yapılan çalışmalarla birlikte, Kıbrıs Rum Telekomünikasyon Dairesi’nin (CYTA) 5G ağıyla ilgili çalışmalarının tamamlandığı ve Güney Kıbrıs’ın, AB içerisinde, nüfusunun tamamına 5G hizmeti sunan ilk ülke olduğu açıklandı.

SON ANTENİN ŞEREFİNE TÖREN DÜZENLENDİ… 5G ağına ait son antenin dün Sikopetra köyünde hizmete girmesi dolayısıyla bir tören düzenlendi. CYTA Yönetim Kurulu Başkanı Mihalidis Yoannidis yaptığı açıklamada, Avrupa’daki başka hiçbir ülkenin henüz 5G teknolojisiyle nüfusunun tamamına hizmet sunmayı başaramadığını, bununla birlikte Kıbrıslıların tümünün dijital dönüşüme katılmalarının önemli olduğunu dile getirdi.

KUZEYDEKİ GERİ KALMIŞLIK… Mobil operatörlerden oluşan ve dünyanın bu alandaki en önemli üst kurumu olan GSMA’nın verilerine göre şu an dünya nüfusunun yalnızca yüzde 8’i halen 3G hızında mobil internet kullanmaya devam ediyor. Kuzey Kıbrıs’ta bu geri kalmış ülkeler arasında yer alıyor.

Dünyada halen 3G internet kullanan ülkelerden bazıları:

1- KKTC

2- Bangladeş

3- Pakistan

MOBİL GENİŞ BANT HIZLARI (ORTALAMA)

Kıbrıs, güney: 70 Mbps

Kıbrıs, kuzey: 3 Mbps

Avrupa: 55 Mbps

Türkiye: 32 Mbps

SABİT GENİŞ BANT HIZLARI (ORTALAMA)

Kıbrıs, güney: 32 Mbps

Kıbrıs, kuzey: 15 Mbps

Avrupa: 80 Mbps

Türkiye: 28 Mbps

Diğer Haberler

Başa dön tuşu