GenelKıbrısManşet

Kıbrıs’ın iki yakasında da su sıkıntısı var, kaynaklar hızla tükeniyor

Kıbrıs adası, azalan yağış miktarları nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

ÖZEL HABER

Kıbrıs adası, azalan yağış miktarları nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Cenevre Zirvesi’nden çıkan “iş birliği” konularına “Geçitkale suyu” da eklenir mi?

SUSUZLUK KAPIYA DAYANDI

Kıbrıs adası, son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri ve azalan yağış miktarları nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Hem Kuzey hem de Güney Kıbrıs’ta yaşanan su krizi alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. KKTC, su kaynakları bakımından fakir ülkeler sınıfında yer alıyor. Su İşleri Dairesi Müdürlüğü verilerine göre, yıllık ortalama içme ve kullanma suyu tüketimi 42 milyon metreküp olan ülkemizde, 31 milyon metreküpü Türkiye’den gelen sudan, 11 milyon metreküpü ise yerel su kaynaklarından karşılanıyor.

RUMLAR GEÇİTKÖY’DEN SU ALIR MI?

Kıbrıs adasının kaderi Güney için de değişmiyor. Güney Kıbrıs’taki barajların doluluk oranın %25 civarında olduğu ve suyun yıl sonuna kadar tükenmesinin beklendiği haber verildi. Rum basınında yer alan haberlere göre, su krizine çare olarak, Türkiye’den gelen suyun toplandığı Geçitköy Barajı’ndan su satın alınması ve Haspolat Arıtma Tesisi’nin kullanılması tartışılıyor. Politis’e göre, tarıma sulama suyu verilemeyeceği için üreticilerden mevsimlik dikim yapmamaları istendi. İçme, kullanma ve sulama suyu konusunda yaşanan krizin, turizm sezonunda daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

“SICAK BİR YAZ BİZİ BEKLİYOR”

KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Sinan Güneş, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin ülkede son derece hissedildiğini, bu yılın Ocak ayının, son 50 yılın en yağışsız ayı olduğunu açıkladı. “Sıcak bir yaz bizi bekliyor” diyen Güneş, “Çok az yağışlı bir süreç geçiriyoruz. Dolayısıyla bu ülkemiz açısından da ciddi bir handikap olacak, üreticimiz açısından…” ifadelerini kullandı. Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre, 2025 yılı Ocak ayı, son 50 yılın en kurak Ocak ayı olarak kaydedildi; bu dönemde sadece 6.0 mm yağış düştü.

BÜYÜK TEHDİT!

Yeşil Barış Hareketi, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında yaptığı açıklamada, su kaynaklarının hızla azalmasının hem ekosistem hem de insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, “Önümüzdeki aylarda yağışlarda azalma ve kuraklık riskinin devam etme olasılığı oldukça yüksek. Su yönetiminde kalıcı ve sürdürülebilir stratejiler geliştirilmesi şarttır” ifadeleri kullanıldı. Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet de Ocak ayında beklenen yağışların yalnızca %17’sinin gerçekleştiğini belirterek, “Bu iş doğal koşullarla düzelemez, acil su yönetimi planlarının hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu